Valls: unes Jornades del Calçot a renovades i amb premi
Del 16 al 25 de febrer es podran degustar plats fets amb aquesta ceba típica, però també hi participaran establiments comercials
Les jornades gastronòmiques del Calçot de Valls canvien de format. Per primer cop s’allargaran tota una setmana, que agafa dos caps de setmana, i a més de restaurants també estaran implicats locals comercials; bàsicament carnisseries i forns. Concretament, seran del 16 al 25 de febrer i hi participaran 25 restaurants i establiments de restauració. El regidor de Turisme de l’Ajuntament de Valls, Joan Ibarra, ha explicat que tenien ganes de donar-li un tomb a aquesta iniciativa amb la intenció de «desestacionalitzar» la temporada de calçots. En aquest sentit, ha remarcat que va més enllà del gener i la Gran Festa de la Calçotada i s’allarga fins ben bé l’abril.
Les jornades estaran dedicades a Àngel Solé, com ja es fa habitualment, el reputat cuiner que malauradament va traspassar. Pel que fa a l’ampliació del ventall d’opcions i de participants en aquestes jornades, la regidora de Comerç de l’Ajuntament de Valls, Rocío Martínez, ha comentat que la decisió s’ha pres perquè «els establiments comercials també fan productes amb el calçot, i també realitzen coses relacionades amb aquesta ceba típica vallenca». Per aquest motiu, han considerat que és una bona fórmula perquè tothom ho conegui, i ho pugui provar. Una altra de les novetats és la de poder aconseguir un pitet que ha dissenyat la il·lustradora Berta Artigal. Com es podrà fer? Doncs es comptarà amb unes butlletes que es podran segellar als 25 establiments que participen en les Jornades del Calçot. Les 100 primeres persones que les presentin a l’Oficina de Turisme les butlletes segellades per cinc restaurants o locals comercials diferents obtindran el pitet. La resta de persones que també el vulguin tenir el podran comprar. Martínez ha dit que la intenció és «que siguin col·leccionables», i que, per tant, cada any el disseny sigui diferent. Enguany la seva il·lustradora ha comentat que ha representat l’autèntica calçotada de Valls.
Per la seva banda, la presidenta de l’Associació de Restauradors de Valls, Judit Solé, s’ha mostrat molt satisfeta amb la iniciativa. Ha comentat que és «molt positiu» que es puguin conèixer altres opcions de com menjar calçots més enllà de la calçotada, especialment «durant aquesta època que ja no es parla tant de calçots». A més ha reconegut que això anima als cuiners a «fer plats diferents cada any, i presentar idees noves, innovant». En aquest aspecte, un dels copropietaris de la pastisseria Ca l’Estevet, ha comentat que ells ofereixen un croissant de calçot. Es tracta, d’un croissant que és salat, que conté calçot confitat, amb salsa i llonganissa d’una carnisseria de la ciutat.
Amb tot el regidor de Turisme ha dit que el principal objectiu és atreure el turisme d’altres municipis, i llocs, perquè puguin conèixer productes relacionats amb els calçots que no només son la calçotada, però també que els vallencs i les vallenques puguin degustar els plats que oferiran els establiments.