Faiges: 'Hem d’aprofitar la situació geogràfica estratègica'

Director general del Grup FFaiges que comercialitza oli d’oliva. Exporten a 70 països. Actualment també és president de la Cambra de Comerç de Tortosa

10 agosto 2019 09:20 | Actualizado a 10 agosto 2019 16:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Francesc Faiges és empresari des de fa 30 anys al costat del seu pare, Paco Faiges, fundador de la empresa familiar FFaiges l’any 1963, adquirint empreses del grup fundades l’any 1840.

On s’ha de posar l’accent per a facilitar el camí a les empreses: internacionalització, pressió a l’Administració per a millorar les infraestructures o innovació?

S’ha demostrat que Catalunya és un país amb grans idees innovadores que estan en funcionament, la transferència científica i tecnològica serà el gran repte d’aquests pròxims anys. Al nostre territori hi han professionals amb molt talent, no ens podem quedar endarrerits de la nova Industria 4.0.

Acaba d’entrar a la Presidència de la Cambra, però, com a industrial, com veu el problema del despoblament rural de les Terres de l’Ebre?

És un greu problema a nivell de país, no només a les Terres de l’Ebre. Però hem d’aprofitar els avantatges competitius com a territori singular que som. No tots el territoris tenen dos parcs naturals i són reconeguts internacionalment per la Unesco com a Reserva Mundial de la Biosfera. Esperem que infraestructures com la connexió de la fibra òptica a tot el nostre territori acabi sent una verdadera oportunitat per treballar cadascú des del lloc més idoni.

Els pobles de l’interior, any rere any, perden població. La gent que queda són pensionistes i l’agricultura no pot ocupar per manca de rendibilitat la gent que hi viu. Què em pot comentar sobre això?

Hem de treure molt més profit de les noves tecnologies, donar més facilitats als joves emprenedors. La nova generació està molt ben preparada i formada però estan patint per trobar feines estables, estem vivint un gran canvi social degut a la digitalització, els hàbits han canviat, es crea una nova societat on és més difícil comprar un pis, formar una família.

Per aquí hi passa el cabal d’aigua més important de la Península i es produeix electricitat suficient per abastar tot Catalunya. No s’hauria d’aprofitar aquestes fonts de riquesa?

La proximitat de l’aigua facilita el subministrament. Des de la Cambra de Comerç reivindiquem la posada en marxa d’un coeficient reductor que s’aplicava sobre el cànon de l’aigua per a totes les empreses de les Terres de l’Ebre i que incomprensiblement va desaparèixer al 2013. A més a més d’incrementar la competitivitat de l’empresa ajudaria a captar noves inversions industrials molt necessàries al territori, no podem dependre del sector primari i del turisme estacional.

Quina és la seva visió de futur per als pobles de l’interior?

Som un territori estratègicament amb un gran potencial i ben situat, a menys de dues hores de nuclis de població molt importants a nivell estatal, com són Saragossa, Lleida, Barcelona, Camp de Tarragona, Castelló i València. A més, en infraestructures les nostres empreses estan utilitzant els Ports de Tarragona, Barcelona, Castelló i Valencia i els aeroports de Barcelona i València. Però encara en manquen les infraestructures bàsiques per donar entrada i sortida a tots els nostres productes.

Que fa la Cambra en aquest nou mandat pel territori i les empreses de la seua demarcació?

Tenim un ple amb 21 empresaris que representa a tots els sectors i pobles del territori, que han encarregat treballar en un pla estratègic a l’equip tècnic de la Cambra treballant en plans d’acompanyament per la innovació, internacionalització, ocupació i transformació digital, mitjançant la formació continua i programes d’ajuts econòmics.

Comentarios
Multimedia Diari