<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Sororitat als oficis de la mar

En marxa un nova edició del programa de mentoria per afavorir la incorporació de dones als diferents àmbits del sector maritimopesquer arreu del litoral català

28 noviembre 2024 17:25 | Actualizado a 28 noviembre 2024 17:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La pesca, la marina mercant i fins i tot la nàutica d’esbarjo són encara professions majoritàriament d’homes. A l’Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya a l’Ametlla de Mar estudien aquest curs una vintena de noies, que suposen només un 10 per cent de l’alumnat total, tot i que la tendència va lentament a l’alça. Per facilitar la incorporació de dones als oficis de la mar, s’ha posat en marxa la segona edició del programa de mentoria de dones, en el que professionals en actiu fan un acompanyament i donen suport a les que es volen incorporar a aquest món i que estan actualment en formació. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat impulsa aquesta iniciativa mitjançant l’Escola de Capacitació Nauticopesquera i l’Associació Dones amb Sal, una associació sense ànim de lucre impulsada per un col·lectiu de dones amb un llarg recorregut en el camp de la sostenibilitat i el desenvolupament socioeconòmic local en clau marítima. També participen en la iniciativa membres de l’Associació Catalana de Dones de la Mar.

Aquest dijous s’ha donat el tret de sortida a la segona edició amb una xerrada amb les estudiants a l’Ametlla de Mar, per animar-les a participar en la iniciativa. En la sessió hi van ser presents una mentora i una mentorada de la passada edició, que valoren de forma molt positiva la iniciativa. Glenda Grande té el títol de patrona portuària i exerceix portant un vaixell o d’instructora de busseig a l’Ametlla de Mar, tot i que anteriorment havia treballat també a les Canàries i Tailàndia. «Porto anys en el sector i no hem tingut moltes referències femenines. Aquesta iniciativa és molt gratificant, creant xarxa, fent contactes i podent ajudar els dubtes o consultes que puguin tenir les dones que es volen incorporar al nostre sector», explica. Andrea Borràs, de 27 anys i veïna de l’Ametlla de Mar, va ser mentorada i també veu molt positiva la iniciativa, que per exemple li va permetre treballar aquest estiu. «Conèixer i compartir amb dones tan experimentades ha sigut molt positiu... i saber que no estàs sola».

Íngrid Bellaubí, de la Sénia, és actualment cap d’estudis a l’Escola Nauticopesquera després de passar deu anys embarcada dedicant-se a la marina mercant. Segons explica, des del centre animen a les alumnes a participar en aquest programa, ja que «és una iniciativa molt bona que els pot ajudar en el seu futur professional».

Al programa de l’any passat, hi van participar 4 mentores i 4 mentorades. Pel que fa l’interès que van despertar els diferents sectors professionals, destaca el d’esbarjo, que va atreure un 50% dels participants, seguit del pesquer i el mercant, que van comptar amb un 25% d’interessades respectivament.

Les participants van realitzar un total de 20 sessions de treball equivalents a 100 hores d’intervenció. Les sessions es van desenvolupar al Port de Barcelona, al Port de Calafat de l’Ametlla de Mar i a Deltebre i van comptar amb la col·laboració de l’Institut de Nàutica de Barcelona, el Port de Calafat, el moll de pescadors de la Barcelona, la Fundació Barcelona Capital Nàutica i l’Associació Catalana de Dones de la Mar.

Comentarios
Multimedia Diari