<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Simulacre d’accident químic en uns laboratoris d’Ulldecona

Ha consistit en un accident en el moment de descàrrega d’un camió cisterna de propel. En total han fuitat els 10.000 litres de la cisterna

02 marzo 2023 14:03 | Actualizado a 02 marzo 2023 14:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Protecció Civil de la Generalitat i l’empresa Laboratorios Maverick han organitzat aquest matí un simulacre d’accident químic a les instal·lacions que l’empresa té al polígon industrial Valldepins II d’Ulldecona.

El simulacre ha consistit en un accident en el moment de descàrrega d’un camió cisterna de propel, la qual cosa ha obligat a activar el Pla d’Autoprotecció (PAU) de la instal·lació i l’emergència del Pla especial d’emergència exterior del sector químic de Catalunya (PLASEQCAT). En total han fuitat els 10.000 litres de la cisterna.

Com a conseqüència de l’accident s’han vist afectades 12 persones, de les quals: 2 ferits greus, 2 menys greus i 8 lleus. A més, s’ha hagut de fer la recerca de 2 treballadors que no es trobaven en el moment del recompte. En total han estat evacuats 206 treballadors de l’empresa.

En rebre l’avís de l’accident, l’empresa ha realitzat una primera comunicació al telèfon d’emergències 112, facilitant tota la informació sobre l’accident i l’afectació a persones; i tot seguit ha fet la trucada al CECAT de Protecció Civil per transmetre les mateixes dades o complementar-les. Així mateix, ha informat de l’activació del PAU i de les accions dutes a terme pels equips d’actuació del pla d’autoprotecció (equips d’intervenció, d’evacuació i confinament, etc.).

L’objectiu ha estat posar a prova l’estructura del PLASEQCAT i avaluar la presa de decisions,

L’objectiu del simulacre ha estat posar a prova l’estructura del PLASEQCAT i avaluar sobretot la presa de decisions, la coordinació entre els diferents actuants i la comunicació i traspàs d’informació entre aquestes estructures. Atès que també s’han activat altres plans (PAU i el Pla bàsic municipal), també s’ha valorat la coordinació entre aquests i la seva integració dins el PLASEQCAT un cop activat. A més d’aquest objectiu global de coordinació també s’han fixat objectius relacionats amb aspectes concrets de la gestió de l’emergència i de l’escenari definit.

Participants al simulacre

Els equips d’intervenció de l’empresa Maverick han iniciat les tasques per controlar l’emergència, i s’han integrat al Grup d’Intervenció quan aquests han arribat al lloc. L’activitat ha realitzat també els avisos corresponents per tal que el personal de la planta iniciés les tasques d’evacuació fins al punt de reunió, on s’ha fet el recompte del personal per assegurar-se que tots els treballadors de la planta havien pogut realitzar l’evacuació.

Els Bombers de la Generalitat han participat al simulacre des de quatre parcs, el d’Ulldecona, el d’Amposta, el de Tortosa i el de Tivissa. A més, hi ha participat el cap i el sots-cap territorial, una unitat de comandament mitjana i la Unitat de Riscos Tecnològics (GRIT).

Una vegada els Bombers de la Generalitat han arribat a lloc, i atès que el PLASEQCAT estava activat, el cap d’intervenció ha constituït el Centre de Comandament Avançat (CCA) i l’estructura de coordinació dels diferents actuants. Bombers ha supervisat l’evacuació de tota la indústria, les maniobres de risc químic i el rescat de les 12 víctimes.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha estat el responsable de l’assistència sanitària als afectats del simulacre. En arribar al lloc de l’incident, un representant del SEM s’ha reunit amb la resta de responsables dels diferents cossos d’emergències al Centre de Comandament ubicat al lloc. Allà s’ha fet una avaluació dels fets i s’ha definit com abordar el traspàs dels afectats entre el grup d’intervenció i els equips assistencials del SEM.

El SEM ha realitzat el triatge i la filiació dels afectats a través de la plataforma GA-IMV, així com ha gestionat el trasllat dels mateixos a diferents centres hospitalaris en funció de la seva patologia.

El SEM ha mobilitzat un total de 9 vehicles i gairebé 20 efectius. Entre ells, 2 unitats de Suport Vital Bàsic (SVB), 1 unitat de Suport Vital Avançat (SVA), 1 Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR), 1 unitat logística, comandaments, 1 unitat de Transport Sanitari No Urgent, i la Unitat de Suport Aeri Remot (USAR).

Els Mossos d’Esquadra han mobilitzat 2 patrulles de la Unitat de seguretat ciutadana (4 agents) i una furgoneta de l’Àrea de Recursos Operatius ARRO (7 agents) que han efectuat tasques de grup d’ordre públic per garantir la seguretat dels participants i el control dels accessos.També hi han participat dos comandaments com a supervisors/observadors.

En el grup d’ordre també hi ha participat la Policia Local d’Ulldecona amb dues patrulles.

L’Ajuntament d’Ulldecona ha activat el seu PAM i ha constituït el CECOPAL. Des d’aquest centre s’han fet les comunicacions pertinents als elements vulnerables afectats per la situació d’emergència, i s’ha establert comunicació amb el CECAT per informar de l’activació del PAM i per comunicar qualsevol informació.

Protecció Civil de la Generalitat ha participat en el simulacre amb 2 tècnics de l’Operativa Territorial de Protecció Civili amb l’equip de guàrdia del CECAT ha fet el seguiment del simulacre. Protecció Civil ha garantit la coordinació de les actuacions dels grups actuants i ha assegurat el flux d’informació constant entre el CCA i el CECAT. També ha donat suport institucional al municipi, a través del CECOPAL, i ha vetllat per tal que les persones afectades disposessin en tot moment de l’atenció social que poguessin requerir.

Comentarios
Multimedia Diari