El 18 d’abril de 2018 s’exhaurirà la concessió administrativa per gestionar l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre atorgada a l’empresa Gehcosa, que depèn de Sagessa i de l’Ajuntament de Reus en última instància. El Departament de Salut tindrà llavors les mans lliures per decidir el nou proveïdor del servei.
Dins el primer semestre de 2017, Salut vol haver decidit per quin model apostarà. En aquest sentit, el seu director a l’Ebre, Ismael Piñas, reitera les paraules del conseller Antoni Comín pronunciades fa uns dies a Amposta, es treballa en una xarxa hospitalària ebrenca de caràcter públic on la capacitat de decisió final la tindrà la Generalitat de Catalunya.
Mentre es dissenya el nou model, Sagessa continua sense aplicar el pla d’inversions reclamat fa anys per la plantilla, les administracions locals i comarcals (Ribera d’Ebre, Terra Alta i Priorat) i el mateix Departament de Salut. Piñas admet que el centre hospitalari riberenc «té greus problemes d’inversió» en equipament mèdics, dèficits que no són imputables al Servei Català de la Salut. «Nosaltres aportem al proveïdor –Sagessa- els diners que ens pertoquen per a que gestioni el servei hospitalari i invertim per a mantenir l’edifici en bon estat», assegura. Així, en els últims dos anys s’ha destinat 1,5 milions d’euros en adaptar l’immoble a la normativa mediambiental i s’inverteixen recursos en la millora de les infraestructures del servei d’aigua. «Però no podem posar diners en unes actuacions que ja estem pagant. Hem de ser prudents però això s’ha de resoldre», tanca Piñas.
Fonts de Sagessa, al seu torn, reiteren al Diari que el pla d’inversions serà una realitat i que en aquest moment treballen conjuntament amb el Departament de Salut «per definir-lo».
El comitè d’empresa de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre xifra en més de 2 milions d’euros les inversions necessàries al centre hospitalari. El president del comitè, Jordi Rubio, lamenta que els anuncis del proveïdor no es materialitzin. «Ara per ara, la realitat és que dins el pressupost 2017 de Gehcosa hi ha únicament 250.000 euros destinats a inversió».
En els últims mesos, el comitè ha recollit centenars de signatures d’usuaris i ha decidit entregar-les a Piñas per a que les traslladi al conseller Comín. Ara esperen que el Departament pressioni a Sagessa i demanen poder participar en la discussió del nou model de gestió per a la l’hospital que dissenya Generalitat. I és que els dèficits no es redueixen a la necessitat de nous aparells i equipaments.
Alerten que un percentatge de la plantilla, entre un 20 i un 30 per cent del total, no té un contracte fix, fet que deteriora el clima laboral. I Sostenen, finalment, que una gestió allunyada del territori (des de Reus), com és el cas, perjudica el mateix centre hospitalari.
L’exemple més evident és la decisió presa l’any passat de traspassar 4 milions d’euros de les reserves de l’hospital morenc a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus. El territori ho va denunciar i ho continua fent, sobretot pel fet que no s’executen les inversions previstes a Móra d’Ebre. Ismael Piñas admet que l’operació és legal però, al seu parer, «grinyola».