Prismàtics solidaris per a la tribu dels Daasanach

La fira ornitològica Delta Birding Festival arrenca avui a MónNatura Delta, fins diumenge

24 septiembre 2021 09:09 | Actualizado a 24 septiembre 2021 18:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Diuen que el moviment gairebé imperceptible de les ales d’una papallona es pot sentir a l’altra punta del món. Una bella metàfora que il·lustra la interconnexió planetària del projecte de conservació, relacionat amb els ocells, que enguany rebrà el benefici econòmic de la venda d’entrades del Delta Birding Festival (DBF). La fira ornitològica més important del mediterrani es fa els dies 24, 25 i 26 de setembre al voltant de MónNatura Delta, un equipament de la Fundació Catalunya La Pedrera, organitzadora del festival junt amb Oryx i l’Institut Català d’Ornitologia (ICO). Enguany, l’organització del festival ha decidit, per primera vegada, donar suport a un projecte solidari que es porta a terme en un altre continent, en concret, a l’Àfrica, al nord-est de Kènia, a les ribes del llac Turkana, on viu la tribu dels Daasanach. A més, les persones assistents al DBF aquest cap de setmana podran fer una donació de prismàtics a l’estand que Oryx, la botiga de l’amant de la natura, té al festival. Després, el material recollit, revisat i deixat en les millors condicions possibles, s’enviarà als impulsors del projecte perquè el distribueixin entre els ornitòlegs de la tribu africana.

Fins ara, s’havia ajudat a projectes locals, com el de la conservació de l'aufrany, triat en la darrera edició del festival. L’any passat el DBF es va haver de suspendre amb motiu de la pandèmia i enguany s’ha reprès, tot i que, amb l’aforament limitat al 70% serà impossible assolir la xifra dels 2.500 assistents de la sisena edició. De totes maneres, es tracta d’un festival consolidat i, a més, en aquesta nova edició, la setena, fa un pas més enllà i aposta pel projecte internacional «Promovent l’afició als ocells a la tribu dels Daasanach de l’Àfrica, donant-los les eines que necessiten». Una col·laboració amb els membres de la tribu de pastors dels Daasanach amb l’objectiu de formar-los en el món dels ocells i a la vegada promoure el coneixement de la riquesa ornitològica d’aquesta remota i desconeguda regió d’Àfrica. Per això s’ha creat el «Club ornitològic Ileret», que té uns cinquanta membres de totes les edats, la majoria dones. Elles de seguida van veure l’oportunitat d’emprendre una activitat, que com que era nova, quedava fora dels rols de gènere propis d’una societat tradicional patriarcal. Ileret és un poble del comtat de Marsabit, situat al nord de Kenya, a la riba oriental del llac Turkana, al nord del parc nacional de Sibiloi i a prop de la frontera amb Etiòpia.

Aquest projecte és el resultat d'una prospecció que han dut a terme en aquesta zona els científics Dani Burgas, Sara Fraixedas i Mar Cabeza, de l'equip "Global Change and Conservation (GCC)" de la universitat de Hèlsinki, l‘any 2017, a petició dels membres de la tribu dels Daasanach. En concret, el DBF dona suport a dues accions d’aquest projecte. D’una banda, la publicació de la primera guia de camp d'ocells de la zona on habiten els Daasanach, escrita en la seva llengua i en anglès, per tal que es converteixi en una eina bàsica per a l'aprenentatge ornitològic. D’altra banda, la donació de prismàtics, eines claus per a l’observació d’aus, al club ornitològic Ileret.

És clar que la conservació dels ocells, i de l’entorn natural en general, contribueix a frenar el canvi climàtic que amenaça al món. Per això, les persones que assistiran al Delta Birding Festival aquest cap de setmana faran petits gestos, com pagar una entrada o donar una segona vida a uns prismàtics, i d’aquí a uns mesos potser una noia de la tribu dels Daasanach farà una bona observació d’un grup de flamencs nans i podrà comunicar-ho a la comunitat ornitològica. Un win-win solidari i ecològic. Un exemple dels efectes que pot tenir un imperceptible aleteig d’una papallona o el zapateado d’un grup de flamencs del Delta de l’Ebre, una mica més sorollós.

  • Els birdwatchers de la tribu Daasanach, amb Dani Burgas. Aquest dissabte a les 10.45 hores a la Carpa 1 del Delta Birding Festival

Comentarios
Multimedia Diari