<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Preparen un congrés internacional sobre la participació d’ebrencs a la II Guerra Mundial

Volen promoure el rescat d’històries personals en un camp on hi ha molt a estudiar

29 noviembre 2023 18:22 | Actualizado a 30 noviembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’associació Amics i Amigues de l’Ebre, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i els serveis territorials de Justícia a les Terres de l’Ebre preparen un congrés internacional sobre ebrencs que van participar a la II Guerra Mundial.

El congrés tindrà lloc el setembre del 2025, any en què es commemoraran els 80 anys del final de la II Guerra Mundial. Se celebrarà en dos caps de setmana diferents a Tortosa i a Amposta. Els organitzadors han explicat que s’està preparant amb antel·lació per incentivar la participació de la ciutadania i promoure el rescat d’històries personals. Un camp molt desconegut.

«Molts ebrencs van participar a la Segona Guerra Mundial i la seua història va acabar en tragèdia. Aquestes històries anònimes s’han de donar a conèixer», ha expressat Marc March, president d’Amics i Amigues de l’Ebre. Lluís Montull, director territorial de Justícia a l’Ebre, ha incidit en la gran tasca que s’està portant a terme des del territori en matèria de memòria: «l’Ebre som un referent en la lluita cívica per la memòria». Jordi Diloli, vicerector de Compromís Social i Sostenibilitat de la URV, ha posat en relleu que el congrés treballa els mateixos eixos que la Universitat: «la recerca, la docència i la transferència de coneixement».

El congrés tindrà diferents blocs de continguts com són: l’exili i la deportació; la lluita (especialment a la resistència francesa); el treball forçat; ebrencs lluitant als exèrcits aliats; ebrencs a la División Azul; el paper de les dones ebrenques, i memòria i didàctica (com transmetre la història a les futures generacions).

Segons un estudi de la Universitat Pompeu Fabra, dels 202 deportats ebrencs als camps de concentració nazis només en van sobreviure 61.

Paral·lelament al congrés també es faran altres activitats amb el Campus extens de la URV i l’Institut Ramon Muntaner.

Comentarios
Multimedia Diari