<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Portaran al Delta 30.000 quilos de musclo de Roses aquest setembre

La prova pilot entre els dos territoris és un èxit. A més aquest estiu la temperatura de l’aigua no ha afectat el mol·lusc

07 septiembre 2024 17:16 | Actualizado a 08 septiembre 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La prova pilot entre els productors de musclos del Delta de l’Ebre i els de la Badia de Roses està funcionant exitosament. El passat hivern es van portar al Delta 26.000 quilos de musclo provinent de Roses per fer la prova i, amb els bons resultats, a finals d’aquest mes de setembre se’n portaran 30.000 més.

Els productors de musclo de Delta de l’Ebre i els de la Badia de Roses han plantejat una aliança que els permet assegurar la cria del mol·lusc i fer-la més resilient davant el canvi climàtic. Aquest treball conjunt els beneficia tots dos, que s’han vist afectats per la situació climàtica. D’una banda, els productors del territori han detectat una gran mortalitat entre les cries per l’augment de la temperatura de l’aigua de les badies del Delta, mentre que els productors de l’Empordà han vist com el seu producte no acabava de créixer per la falta de fitoplànctons nutrients a l’aigua que en canvi sí té el Delta. Així, la captació de la cria es fa a Roses, quan ponen els mol·luscs, i després es porten al Delta per engreixar-los.

«Al febrer vam posar col·lectors i la cria s’ha agafat. Vam fer diverses proves amb els col·lectors per veure si s’agafava i ha funcionat molt bé. Hi ha capacitat d’agafar cria. Ara farem més proves, estem mirant com de juntes s’han de posar les cordes, etc. Però agafa a molts metres de profunditat. Ara ja tenim una idea de com fer-ho», explica al Diari Gerardo Bonet, gerent de la Federació de Productors de Mol·lusc del Delta de l’Ebre.

I és que es capta cria fins a 20 metres, una cosa «impensable» per als productors del Delta, acostumats a cordes de dos metres i mig.

Amb els bons resultats de la prova, que busca adaptar-se al canvi climàtic, els productors compraran aquest mes de setembre fins a 30.000 quilos més.

Enguany sense mortalitat

A banda, enguany, l’augment de la temperatura de l’aigua no ha perjudicat els musclos i han superat els tres milions de quilos entre les dos badies del Delta. «A no ser que canvie molt el temps, podem dir que enguany s’ha salvat, que ja no morirà. Al Fangar s’ha salvat gairebé el 100%. L’any passat en canvi en vam perdre entre el 40 i el 60%», detalla Bonet. A més de les temperatures de l’aigua, la producció aqüícola del Delta de l’Ebre està condicionada també per altres factors, com l’aportació d’aigua dolça procedent del riu Ebre i els desguassos de les canalitzacions de regadiu, i de les condicions ambientals de la zona.

Pel que fa a l’ostra, la previsió és estar al voltant dels 400.000 o 500.000 quilos. L’ostra és molt més resistent a l’augment de la temperatura de l’aigua i per això ara els productors volen apostar-hi més. La voluntat és apujar aquestes xifres, arribant als 8 milions d’unitats. Els productors sembren i cullen l’ostra en rotació al llarg de tot l’any, sent el Nadal el moment més àlgid de demanda i collita. L’ostra del Delta de l’Ebre és tan bona també a causa del fitoplàncton.

Comentarios
Multimedia Diari