La nova plataforma Prou Correbous, que agrupa nou entitats animalistes amb l’objectiu comú d’acabar amb els espectacles amb bous a Catalunya, es va presentar ahir en societat a la plaça Sant Jaume de Barcelona. La plataforma demana convertir la proposta de resolució aprovada al Parlament de Catalunya la passada tardor, que instava al Govern a prohibir aquestes pràctiques, en una llei que les faci desaparèixer de forma definitiva.
Les entitats van presentar una enquesta on es posa de manifest que «el 75% de la població està a favor de la prohibició dels correbous i més d’un 80% els consideren maltractament animal». La plataforma lliurarà l’enquesta i un informe d’experts veterinaris als grups parlamentaris perquè comencin a treballar el text legal que hauria d’abolir-los.
L’enquesta, encarregada a l’Institut Opinòmetre, ha estat realitzada entre l’ 11 i el 20 de novembre de 2019, a 600 persones majors de 18 anys «representatives de la població resident a Catalunya». Els resultats han sigut qualificats per Prou Correbous com a «extraordinaris» i «decisius» per abordar la fi d’aquests actes taurins, ja que provoquen «el rebuig d’una amplíssima majoria de la societat catalana». Des de Prou Correbous asseguren que el rebuig als bous i la opinió favorable a prohibir-los ha augmentat, després de comparar els resultats amb una enquesta similar feta el 2012. «Tot plegat demostra que la sensibilitat i l’empatia catalana han augmentat», va afirmar la representant d’AnimaNaturalis, Aïda Gascón.
Així, a la pregunta «Considera vostè que a les festes populars conegudes com a correbous els animals són maltractats i pateixen?» el 81,3% considera que si. Els resultats, segmentats per províncies, mostren com a Barcelona aquesta consideració puja al 83%. A la demarcació de Tarragona, un 74% també considera que els correbous suposen un maltractament als animals.
Un 85,5% dels enquestats no considera justificat que les administracions facin servir diners públics per a la celebració de «correbous» en festes populars.
«Més de 800.000 euros de diners públics van destinats a subvencionar els 450 correbous que se celebren cada any a 31 municipis de Catalunya», va assegurar la representant de la plataforma d’Amposta Tots Som Poble, Neus Mangrané.
Prou Correbous va nàixer arran d’un incident que va ocórrer a Vidreres al setembre, quan un bou va saltar la barrera i va causar 19 ferits abans de ser abatut per la policia. El seu objectiu és demanar el compliment de la resolució del Parlament i que es facin els canvis necessaris en la regulació de les festes tradicionals amb bous i en la normativa de protecció d’animals. «Ha arribat el moment d’eliminar els correbous a Catalunya, n’hi ha prou d’excuses, volem una Catalunya 100% antitaurina; ha arribat l’hora que la llei de protecció animal sigui coherent i justa», afegí Mangrané.
Prou Correbous ha anunciat que iniciaran una segona ronda de reunions amb tots els grups parlamentaris per redactar una proposta concreta per al Parlament que prohibeixi les festes populars amb bous.
També els lliuraran els resultats de l’enquesta i un informe elaborat per veterinaris que, «demostra el sofriment dels animals en aquestes celebracions».