El forn d’oli de ginebre que s'ha construït a la zona d’esbarjo de la Garita de Riba-roja d’Ebre (i que reprodueix els que hi ha repartits pel terme municipal) ha estat, aquest dissabte, el protagonista de la I Festa de l’Oli de Ginebre que s’ha celebrat al municipi. Un esdeveniment organitzat per l'entitat Amics de Riba-roja d'Ebre, amb el suport de l'Ajuntament, que ha cridat l’atenció de més de 200 persones que han pogut veure in situ com es realitzava, fa més d'un segle, el procés de destil•lació d’aquest producte.
Josep Aguilà, membre de l’entitat, ha explicat que l'oli s'obté de "la destil•lació en sec, mitjançant la calor del foc, del ginebre comú, el càdec i la savina negra. És l'efecte calorífic sobre la llenya d'aquests arbustos el que dóna lloc a la saba".
L’oli de ginebre s’utilitzava antigament en veterinària, farmàcia, cosmètica i aromateràpia, ja que es tracta d’un producte amb moltes propietats. Així, s'usava contra la sarna dels animals, és antisèptic, cicatritzant, adequat per al tractament de psoriasis o caspa, antiparasitari, indicat per al reuma i les articulacions o també adient per a ser usat com a relaxant muscular. De fet, avui en dia molts productes cosmètics i d’aromateràpia tenen com a ingredient principal l’oli de ginebre.
Cal recordar que els Amics de Riba-roja d'Ebre, amb el suport del consistori, han localitzat i inventariat 24 forns d’oli de ginebre i un pou de gel al municipi, dels quals la meitat han estat declarats Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). L’objectiu comú d’entitat i Ajuntament és contribuir a la conservació d’aquestes estructures i donar-los valor com a actiu visitable.
En aquest sentit, es treballa per mirar d’aconseguir ajudes i realitzar un estudi científic de recerca. En un vessant més turístic, la idea és "adequar algun dels forns i fer-lo visitable", i fins i tot es planteja "crear una ruta temàtica que segueixi un itinerari entre uns quants forns, que vagi acompanyada de panells informatius amb les dades més importants d’aquestes històriques construccions de pedra seca", ha apuntat Aguilà.
Visita del president de la Diputació de Tarragona
Coincidint amb la festa, aquest dissabte ha visitat Riba-roja d’Ebre el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, que ha volgut conèixer de primera mà les diverses obres que s’han realitzat al municipi amb la col·laboració de l’ens provincial. Es tracta dels treballs que s'han fet al bar restaurant i sala de festes d'hivern de l'Antiga Societat "la Llum del Dia"; les obres d'asfaltat del carrer Major i la plaça de l'Església; l'arranjament del nucli antic amb la reforma del carrer Sequer, la plaça del Forn de la Vila i els nous miradors sobre l'Ebre; i, finalment, la restauració de la torre de guaita carlina de la Garita, on ha descobert una placa commemorativa.