<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Les fortificacions de Tortosa optaran a Patrimoni Mundial de la UNESCO

La ciutat lidera una candidatura transnacional, on també hi ha Palma de Mallorca, Cartagena, Eivissa o Maó

01 agosto 2024 18:48 | Actualizado a 01 agosto 2024 18:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La ciutat de Tortosa lidera una candidatura transnacional per declarar les fortificacions de diferents ciutats de la Mediterrània, d’entre els segles XVI i XIX, com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. A més de la capital del Baix Ebre, formen part d’aquesta candidatura les ciutats de Palma de Mallorca, Cartagena, Eivissa, Maó i Es Castell de Menorca. Totes tenen en comú haver estat ciutats-port rellevants i comptar amb un important patrimoni de fortificacions defensives al llarg d’aquests tres segles.

La candidatura té voluntat transnacional i ja s’han iniciat contactes per incorporar, en una segona fase, ciutats de la Mediterrània amb fortificacions similars i també d’origen espanyol, com és el cas d’Oran a Algèria, Malta i diverses ciutats d’Itàlia.

Pel que fa a Tortosa, la candidatura inclou totes les fortificacions de la ciutat, des del castell de la Suda a les Avançades de Sant Joan, Tenasses, les muralles del Rastre i Remolins, o els fortins de Bonete i Orleans, a més d’altres elements importants del patrimoni local com la catedral de Santa Maria i els Reials Col·legis, segons ha explicat l’alcalde, Jordi Jordan. En el cas de Palma, es preveu incloure també la catedral, el castell de Bellver i les muralles de la façana marítima; mentre que a Cartagena hi entren els castells de l’Atalaya o de Galeras,entre d’altres.

Ara les ciutats començaran a preparar els dossiers tècnics dels seus elements patrimonials, fins a finals d’any, i després es donarà forma a la candidatura conjunta, que haurà de ser valorada en primera instància pel Consell de Patrimoni del Ministeri de Cultura, i que espera poder tenir la força necessària per tirar endavant, reforçant aquest caràcter de patrimoni comú a diverses ciutats i països. «Anar de la mà de diferents ciutats ens dona més possibilitats d’èxit», afirma l’alcalde de Tortosa.

Jordan remarca l’oportunitat que podria suposar aquesta distinció. «Més enllà del reconeixement al patrimoni i el paper històric de la ciutat, esdevé també un element d’autoestima i de desenvolupament econòmic, social i cultural importantíssim». Ser Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO també suposa accedir a més ajuts per a mantenir el patrimoni i donar un salt a nivell turístic.

«Es tracta de fer avançar Tortosa fent valer la història com a oportunitat de futur», afirma Jordan.

La idea d’aquesta col·laboració entre ciutats va sorgir en una trobada organitzada per la Unió Europea a Cuba, on també es vol donar valor a les fortificacions espanyoles del Carib. Compta amb el suport d’administracions superiors, com les comunitats autònomes, els consells insulars i el Ministeri de Defensa (propietari d’alguna de les fortificacions); i si supera les diferents fases de tramitació, la proposta podria arribar a París, seu de la UNESCO, de cara a l’any 2026-2027.

Comentarios
Multimedia Diari