<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Les altes temperatures avancen la sega de l’arròs al delta de l’Ebre

Preocupació entre els pagesos per la normativa europea que podria prohibir l’ús de fungicides i herbicides

07 septiembre 2022 18:45 | Actualizado a 08 septiembre 2022 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La calor i les altes temperatures d’aquest estiu han fet avançar una setmana la sega de l’arròs al delta de l’Ebre, malgrat que la sembra es va retardar tres setmanes a causa de la primavera plujosa. D’aquesta manera, els pagesos de l’arròs del Delta han vist enguany escurçat un mes el cicle de l’arròs.

El responsable del sector de l’arròs d’Unió de Pagesos, Albert Pons, explica al Diari que malgrat això la qualitat de l’arròs no en quedarà afectada. Les fortes calors, però, sí influeixen en la productivitat dels camps, així que la reducció del cicle del cultiu baixarà la producció.

«A conseqüència del canvi climàtic, vam tenir una primavera molt plujosa i vam sembrar 20 dies més tard, i ara per la calor de l’estiu estem segant més prompte. L’arròs ha d’estar 140 dies al camp. Hi haurà una baixada de producció», explica Albert Pons.

Tot i que encara és aviat per quantificar-ho, el sector espera una collita d’uns 130 milions de quilos. Ara mateix s’està segant la varietat Bomba, la més primerenca, i Pons apunta que la davallada ja és del 30% respecte altres campanyes.

La pujada dels costos de producció també ha complicat la campanya, com els productes fitosanitaris o el gasoil. A més, a causa de les altes temperatures i la humitat extrema, el fong de la Pyricularia ha pogut atacar l’arròs.

«Fins ara teníem funguicides que ho controlaven, però hem tingut una reducció dràstica d’aquestes eines per combatre el fong i això causa una baixada de la producció», detalla Pons.

Precisament el sector de l’arròs al delta de l’Ebre està en alerta per la proposta de la Comissió Europea de modificar el reglament que regula l’ús de productes fitosanitaris i que té com a objectiu reduir un 50% l’ús d’aquests productes abans del 2030.

La proposta, que es troba a consulta pública implicaria, en el cas del delta de l’Ebre, la prohibició d’ús de qualsevol producte fitosanitari, ja siga d’origen químic o biològic, ja que el Delta es troba inclòs dins de les anomenades zones sensibles, com són els espais naturals protegits o les zones de protecció de la directiva del marc de l’aigua.

Per als pagesos això seria «la ruina del sector». «Si això s’acaba produint, seria inviable produir arròs al Delta», exposa Pons. «Cada cop ens trauen més eines sense donar una alternativa. Demanem que hi haja més recerca per part de les tres administracions, europea, estatal i autonòmica, i que si treuen una eina en troben una altra. Necessitem alternatives per ser sostenibles, tenir eines per tirar les collites endavant», expressa Pons. «Ara mateix ja hi ha terra que no se segarà, perquè els pagesos tenen males herbes i ho han abandonat. Necessitem nous herbicides i fungicides, si no no serà rendible fer arròs al delta. Serà un despropòsit».

Ara Unió de Pagesos iniciarà una roda de converses amb els eurodiputats espanyols per exposar-los la seua preocupació i la magnitud del problema.

«Demanem també major control en els acords de lliure Comerç. S’estan signant tractats amb països com Vietnam que no tenen cap tipus de control en l’ús d’aquests productes. Acords que signen i aproven al Parlament Europeu, on hi ha europarlamentaris espanyols que voten a favor», rebla el responsable.

D’altra banda, els pagesos també es mostren profundament preocupats per la manca de relleu generacional al sector primari, un fet que es pot veure incrementat si precisament cada cop és més difícil i menys rendible dedicar-se al camp.

«No tenim futur. Cada cop va a més. Han de posar més facilitats», clou Pons.

Comentarios
Multimedia Diari