Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La tecnologia 3D traspassa els murs de la fortalesa del Castell de Miravet

La tercera temporada de ‘Los pilares del tiempo’ ha dedicat un dels seus capítols a viatjar per la història de la fortificació templera a través d’imatges virtuals

18 agosto 2024 14:21 | Actualizado a 18 agosto 2024 18:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Veure a través dels murs, entrar en cavitats subterrànies o seccionar els edificis per analitzar les seves estructures, aconseguint imatges noves i singulars. Tot això és possible mitjançant l’ús d’un escàner de tecnologia 3D de la productora Winwin Audiovisual i que ha permès que el programa Los pilares del tiempo (TVE, www.rtve.es/play/videos/los-pilares-del-tiempo) peregrini en el temps per endinsar-se per algunes de les fortaleses templeres com a demostració de l’empremta i influència de l’orde en l’edat mitjana.

Aquest és el cas del Castell de Miravet (Ribera d’Ebre), el Castell de Monzón (Osca), el Castell de Ponferrada (Lleó) i la Fortalesa de Jerez de los Caballeros (Badajoz). «Volíem fer un capítol dedicat als templers, coneixedors del rastre que van deixar i de l’interès que avui dia continua despertant el seu llegat», afirma la codirectora del programa Anna Pecos.

Pel que fa a la fortificació de la Ribera d’Ebre, aquesta obre el capítol televisiu Templarios: la gran cruzada perquè «va ser una de les seus de l’Orde a la zona de Catalunya i Aragó, a més de ser un dels exemples millor conservats actualment», argumenten des del programa. L’objectiu, doncs, és donar a conèixer a l’audiència la història i l’arquitectura dels monuments des d’una altra perspectiva i en què la tecnologia 3D té un paper fonamental.

«Treballem amb col·laboració amb Winwin Audiovisual i la tecnologia de l’escàner LIDAR. Primer, un enginyer visita la fortificació i captura moltes imatges que al seu torn es converteixen en un núvol de punts que després processem. Aleshores, obtenim un ‘bessó digital’, és a dir, un segon castell idèntic a la construcció original. Una rèplica, a manera de maqueta, que podem des de disseccionar fins a observar a través de diferents capes; d’aquesta manera dibuixem el nostre ‘vol’ en funció del que tenim interès a explicar», descriu Ana Pecos, qui afegeix que «gràcies a l’escàner podem entendre, amb molt més detall, el passat i el present de la construcció; el resultat és un treball de cirurgia perquè tot és molt exacte i el màxim de precís possible.

En aquest programa, tot l’engranatge ha de funcionar a la perfecció i no hi pot faltar res, com per exemple la participació d’alguns membres del grup Templers del Comtat de Barcelona que van participar en l’enregistrament vestits d’època».

De fet, una altra de les peces indispensables són les veus expertes. «En el cas del capítol Templarios: la gran cruzada hem comptat amb la col·laboració, d’una banda, de l’historiador i medievalista Ramon Sarobe, i, de l’altra del doctor en Història i veí de Miravet, Josep Cañabate. Ambdós han estudiat en profunditat l’Orde del Temple i coneixen molt bé el monument», assegura la codirectora del programa. Per tot això, per a Ana Pecos «poder explicar als espectadors i les espectadores la història del país és un regal, així com un al·licient per viatjar i descobrir la història i la riquesa tan espectacular que ens envolta».

Comentarios
Multimedia Diari