<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La planta de biometà de la Galera instal·la un sistema per acabar amb les males olors

L’empresa adopta la mesura tot i que no incomplir la normativa segons una auditoria recent

05 julio 2024 11:37 | Actualizado a 05 julio 2024 11:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La planta de Biometagàs de la Galera (Montsià) està instal·lant una planta de desodorització amb filtres d’aigua per acabar amb les olors que molesten els veïns del municipi, però sobretot els del poble veí de Santa Bàrbara.

El mecanisme corrector estarà llest a final de mes. Mentrestant, els gestors de Biometagàs apliquen «mesures transitòries». Fa dues setmanes que fan servir un desodoritzant químic que evita que el gas faci flaire «com de podrit».

El gerent de l’empresa, Albert Martínez, s’ha disculpat per aquests episodis «imprevistos» de pudor i ha anunciat la inversió per resoldre-ho (150.000 euros). La faran encara que una consultora ambiental certificada determina que els paràmetres de les olors que emeten encaixen en la normativa.

Biometagàs La Galera reconeix que el problema de la pudor no l’havien previst. La planta va ser la segona que es va posar en funcionament a Espanya i ha estat la primera que funciona amb un sistema de depuració d’aire amb aigua.

«Poden sortir coses imprevistes», ha reconegut el gerent Albert Martínez. A l’empresa de biometà estan preocupats pel malestar que han pogut generar i fa mesos que treballen per solucionar-ho. «Si es pot millorar, es fa», ha defensat el responsable.

Les anàlisi per trobar un sistema de tractament contra les males olors determinen aquests «episodis puntuals» es produeixen en el corrent de desorció (sortida) i per la composició dels substrats que rep la planta.

Les pudors les produeix l’àcid sulfhídric i altres compostos sulfurats, compostos orgànics volàtils, i l’amoníac. Tot i que el llindar de percepció és baix, quan es dissol i es mescla amb l’aire, aquests compostos generen les males olors i la pudor s’intensifica, normalment, a certa distància del focus d’emissió.

Per resoldre-ho, s’ha dissenyat un sistema per columnes d’absorció que permeten fer diferents tractaments abans que l’aire surti. El mecanisme adapta el tractament a les diverses composicions en el corrent de sortida i evita emetre compostos olorosos a l’atmosfera.

La planta de neteja, dissenyada per AGF Processos Biogas SL, es basa en el principi d’absorció dels gasos en aigua, i és capaç d’adaptar i fer processos diferents «amb una instal·lació senzilla».

El sistema tindrà tres columnes d’absorció per on passarà l’aire de desorció amb olor, on serà «ventejat» abans de sortir de la planta. L’eficiència prevista d’eliminació del tuf és «molt elevada».

Auditoria ambiental en mans dels alcaldes

Arran de les queixes veïnals per les pudors, que també s’atribueixen a Biosansa CatSud, la planta de biometà va encarregar una avaluació d’impacte odorífer a una consultora certificadora.

«És vinculant i hem demanat mesures correctores perquè aquests episodis siguin cosa del passat», ha dit el gerent. L’empresa ha fet arribar l’informe als ajuntaments afectats.

Per a l’auditoria, a la qual ha tingut accés l’ACN, es van fer més de 400 mesuraments entre el 16 març i el 5 maig d’enguany. En aquest període la planta ha estat operant aproximadament al 80% de la seva capacitat nominal.

També s’han fet mesuraments amb episodis de vents de diferents direccions. Les lectures olfactomètriques s’han fet amb un aparell que permet calibrar dilucions discretes per a una olor concreta. Es fa amb un filtre de carbó especialment tractat.

La consultora va situar quatre punts de control al perímetre de la planta de biometagàs, i dos més es van ubicar en àmbit no residencial a més distància de la planta - en direcció nord-est i sud-oest-.

Finalment, es van establir cinc punts en zones residencials, tres a Santa Bàrbara – a l’Institut Les Planes, el Museu Vida a la Plana i a l’escultura ‘La Terra’-, i dos a la Galera – a l’entrada del poble, i al Viver d’Empreses -.

El protocol aplicat ha estat el mateix a tots els punts de control i s’han mesurat quatre tipus d’olors diferents, el biogàs, el digestat (fertilitzant) de Biometagàs, l’olor de sansa i el de purins de granges.

Adaptats a la normativa de la Diputació de Barcelona

A finals d’abril, la Diputació de Barcelona va aprovar una ordenança reguladora de la contaminació odorífera. És l’única legislació catalana que determina valors de concentració d’olor generats en zones urbanes residencials per a qualsevol activitat o relació veïnal.

Els límits «de conformitat» que estableix són 5 ouE/m3 (unitat d’olor per metre cúbic) de mitjana, durant 30 minuts seguits i dos dies diferents de set consecutius. Tot i això, a 3 uoE/m3 l’olor ja es percep.

$!Albert Martínez revisa la planta. Foto: Jordi Marsal / Anna Ferràs / ACN

Amb aquests paràmetres l’informe de la planta de biometà de la Galera conclou que calen mesures correctores «per les nombroses superacions dels criteris de molèstia», encara que no se superin els criteris de conformitat. És a dir, no s’incompleix la normativa, però hi ha molèsties per als veïns.

El document va més enllà i també compara els mesuraments amb referències en contaminació odorífera (que no són normatives) com el protocol FIDO o les referències europees H4-IPPC i NeR. En aquests casos, els resultats dels mesuraments superen els límits de «conformitat».

Solucions en marxa

«Amb les mesures de la Diputació de Barcelona, que són vinculants, estem dins dels paràmetres, però independentment d’això, el compromís és molestar el mínim possible i adequarem les mesures oportunes», ha insistit el gerent de Biometagàs. De fet, Martínez ha assegurat que van encarregar el sistema de tractament de les olors «abans de tenir els resultats».

El gerent recorda que Biometagàs és «una empresa del territori, de gent que viu al territori i està per al territori» i que no han dubtat a invertir per resoldre els episodis de les olors. L’empresa de la Galera la formen 38 socis i dues cooperatives de més de 200 associats cadascuna.

El gerent agraeix la paciència del veïnat i demana que «no se’ls posi a tots al mateix sac». «Solucionarem el nostre problema. Entenc les queixes i demano paciència, però en menys d’un mes estarà fet», ha assegurat.

Albert Martínez manté les portes obertes a les associacions veïnals, com Amevesaba de Santa Bàrbara, a visitar-los i comprovar el nou sistema de tractaments d’olors. A la tardor repetiran l’auditoria ambiental per comprovar que funciona.

El gerent ha defensat la sostenibilitat de la planta, que gestiona 100 tones de residu orgànic al dia i ha remarcat que, en el que va d’any, han evitat l’emissió de 112 tones de metà i 2.800 tones de CO2 a l’atmosfera.

Comentarios
Multimedia Diari