<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’IEC premia la tesi doctoral de la filòloga Àngela Buj sobre els parlars del Montsià

És professora de Llengua i literatura catalana a l’lnstitut Manuel Sales i Ferré d’Ulldecona

09 mayo 2024 11:22 | Actualizado a 09 mayo 2024 11:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Institut d’Estudis Catalans ha atorgat el Premi IEC de la Secció Filològica Francesc de B. Moll de Dialectologia corresponent al XCIII Cartell de premis i de borses d’estudi a Àngela Buj Alfara, d’Alcanar, per la tesi doctoral ‘Els parlars del Montsià. Estudi geolingüístic’. Buj és professora de Llengua i literatura catalana a l’lnstitut Manuel Sales i Ferré d’Ulldecona.

El tribunal que ha atorgat el premi està format per personalitats de referència en l’àmbit de la lingüística i, sobretot, de la dialectologia, entre els quals destaca Joan Veny i Clar, «la persona que més estudis ha fet sobre dialectologia de la llengua catalana i un referent dins de la romanística», destaca Àngela Buj. L’acompanyen en la ponència els filòlegs José Enrique Gargallo Gil i Vicent Martines Peres.

Buj reivindica que «la filologia és ciència perquè planteges unes hipòtesis, fas una recerca, tens unes dades i demostres, utilitzant un mètode científic».

L'estudi presenta la descripció dialectal de la llengua catalana, a partir del registre col·loquial, a la comarca del Montsià. Les dades s'han recollit en dènou punts d'enquesta, aquests corresponen als municipis i pobles montsianencs que estan habitats regularment amb població autòctona. El treball inclou les parts habituals de descripció lingüística: fonètica, morfologia nominal i verbal, morfosintaxi i lèxic.

A les conclusions, s'observa la plena adscripció d'aquests parlars al tortosí i com un ric feix d'isoglosses, en alguns punts més intensament, ens els apropa al valencià. Unes altres característiques ens dona més detall de paral·lelismes amb el balear o amb l'aragonès, entre d'altres. Hi ha un etnotext de cada punt enquestat amb la corresponent transcripció fonètica. Les dades recollides de variació geolectal es representen en 926 mapes que, en suport virtual i altres, acompanyen el treball premiat.

Comentarios
Multimedia Diari