Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’Ametlla reintroduirà el samaruc a
la desembocadura del Torrent del Pi

Es crearà una llacuna a la zona per recuperar aquesta espècie de peix que es troba en perill crític d’extinció

28 octubre 2024 11:12 | Actualizado a 28 octubre 2024 11:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Continua en desenvolupament a l’Ametlla de Mar el projecte per reintroduir i conservar espècies aquàtiques en perill d’extinció. La iniciativa, impulsada per la fundació Andrena i Paisatges Vius amb el suport de l’Ajuntament i el Parc Natural del Delta, va començar a implementar-se el 2014 per crear i millorar espais propicis per a l’hàbitat de peixos com el samaruc o el fartet.

Les dues espècies es troben actualment en perill crític d’extinció. En el cas del samaruc, s’ha treballat la seva reintroducció en diferents espais del terme municipal, com les llacunes de l’Estany, l’Estany Tort i Santes Creus. En aquestes ubicacions encara es conserva una part important de la població d’aquests peixos, que s’ha vist radicalment reduïda per l’aparició d’espècies invasores que han fet inviable la supervivència de l’espècie, com la Gambúsia.

El projecte per conservar l’espècie continua a la desembocadura del Torrent del Pi. Molt aviat començarà una actuació per crear una nova llacuna que se situarà a dalt de la ja existent, a la llera del barranc del Torrent del Pi. L’objectiu és també mitigar els efectes dels aiguats, barrancades i altres efectes del temporal amb la creació de llacunes que no estiguin tan exposades a aquests fenòmens.

Per aquesta actuació, que es preveu que estigui finalitzada de cara a la primavera de 2025, l’ACA, l’Agència Catalana de l’aigua, ha atorgat un ajut 35.800 euros. Amb aquesta quantitat i els permisos de l’ajuntament ja concedits, les obres començaran un cop passi l’època de temporals.

El tècnic de Medi Ambient a l’Ajuntament de la Cala, Xavi Solé, valora molt positivament la creació d’aquest nou hàbitat. «Aquest és un ambient idoni i molt propici per crear aquest nou habitat amb les garanties adequades per aquesta espècie», explica Solé, tot destacant que a l’Ametlla és on es pot trobar més població de samaruc salvatge a escala mundial.

La Fundació Andrena dona suport al projecte ‘SOS Samaruc’ que sorgeix de l’acord de custòdia de Paisatges Vius amb l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar, i que compta amb la col·laboració del Parc Natural del Delta de l’Ebre que s’encarrega del seguiment de les llacunes i les poblacions d’aquests peixos.

Intervencions en més espais

A més del terme municipal de l’Ametlla de Mar, la fundació Andrena ha treballat en la reintroducció del samaruc en altres punts de Catalunya, com per exemple a la zona de Vandellòs. A les Terres de l’Ebre, també s’ha desenvolupat aquest projecte de recuperació a l’Illa de Buda i als Ullals de Baltasar, a Amposta.

l El samaruc és un peix que no sobrepassa els 8 cm i que viu en aigües envoltades de gran vegetació del litoral Mediterrani. Actualment, es considera espècie en perill crític d’extinció i en estat salvatge, només es troba en tres punts del litoral mediterrani, a l’Albufera de València, al Delta de l’Ebre i a l’Ametlla de Mar.

Comentarios
Multimedia Diari