Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Instal·len vora 300 abeuradors per a la fauna salvatge a les Terres de l’Ebre

L’objectiu és evitar danys en els conreus per part d’espècies com ara el porc senglar

30 julio 2024 17:54 | Actualizado a 30 julio 2024 18:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Prop de 300 abeuradors s’instal·laran en zones naturals de les quatre comarques de l’Ebre per facilitar aigua als animals salvatges en l’entorn natural, després de diversos anys de sequera, i que aquests no provoquin més danys als conreus. La iniciativa del Departament d’Acció Climàtica i la Federació de Caça a les Terres de l’Ebre ha permès ja instal·lar-ne uns 160, i es treballa ara per situar-ne 130 més en punts estratègics del medi natural. Són unes estructures de formigó molt pesades (d’uns 200 quilos) que protegeixen l’aigua, acumulen la de la pluja i tenen una part que permet beure als animals.

Segons explica José Pedro Tomàs, president de la Federació territorial de Caça de les Terres de l’Ebre, la mesura es va demanar a la Generalitat ja que «els animals estaven patint molta set», per la llarga sequera al territori, i «generaven molts problemes».

Membres de les societats de caçadors es preocupen d’anar-los omplint i garantir que la fauna trobi aquests punts d’aigua en bones condicions per assegurar la seva supervivència.

És la primera vegada que es du a terme aquesta iniciativa a Catalunya i forma part de les mesures del pla de xoc destinat a evitar danys de la fauna a terrenys agrícoles.

Caixes trampa

A més, en el marc d’aquest pla, els serveis territorials d’Acció Climàtica a l’Ebre, durant els darrers dos anys i mig, han aprovat un total de 361 autoritzacions excepcionals per al control de la fauna cinegètica.

D’aquestes, més de 200 han estat per caçar el porc senglar, i s’han rebut més de 400 comunicacions de cacera d’aquesta espècie a l’estiu. Les accions de caça autoritzades són per a la realització de batudes, aguaits diürns i aguaits nocturns i captura en viu mitjançant caixa trampa.

La resta d’autoritzacions excepcionals han estat per caçar conills (68), cabirols (7), estornells (28), garses (24), gavians (9), coloms (11), tudons (5) i cabres salvatges (2).

D’alta banda, des de mitjan any 2022 i al llarg de tot l’any 2023 i 2024, la Secció d’Activitats Cinegètiques i Pesca Continental ha instal·lat paranys tipus caixa trampa per a la captura de senglars en diverses localitzacions del Montsià, el Baix Ebre i la Ribera d’Ebre. Cal destacar-ne una major presència a la zona periurbana de Tortosa (que inclou Jesús i Campredó) i Roquetes i a les illes fluvials protegides de l’Ebre i al delta de l’Ebre. En la majoria de casos, les caixes s’han instal·lat en zones on no és possible realitzar altres accions per motius de seguretat o bé pel baix impacte mediambiental que genera en espais protegits.

Es té constància de la captura de 433 senglars des que va començar el projecte pilot entre exemplars joves (50%), subadults (30%) i adults (20%). D’aquests, 61 han estat presos en la zona urbana i periurbana de Tortosa i 109 al riu Ebre i zones del Delta, segons dades de la Generalitat.

L’altra espècie que juntament amb el porc senglar ha estat provocant més danys a l’agricultura és el conill. El control d’aquesta espècie al Baix Ebre i el Montsià s’ha regulat des de l’any 2021 mitjançant un protocol marc, que inclou tots els sistemes de captura permesos i les zones afectades. A les dues comarques hi ha 31.000 hectàrees afectades de 13 municipis. Durant l’any 2023, en aquesta zona del protocol marc, els propietaris de finques i les àrees de caça han capturat un total de 4.460 conills.

Comentarios
Multimedia Diari