Es compleixen 85 anys del final de la Batalla de l’Ebre i el territori ho recorda amb activitats en poblacions com Flix, Tortosa o la Fatarella.
A Flix, els actes van arrencar ahir, 16 de novembre, amb el lliurament del guardó Pont de ferro, un reconeixement per reivindicar el paper de totes aquelles persones i entitats que han contribuït en la defensa de la memòria democràtica a les Terres de l’Ebre. El primer homenatjat amb aquest nou guardó va ser Josep Sánchez Cervelló, historiador i catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili (URV) natural de Flix.
Avui tindrà lloc la inauguració de l’exposició ‘Els grafits de la guerra i la postguerra a l’Ebre. Murs amb records, memòria del silenci’, a càrrec del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE), i la presentació del llibre ‘Guia didàctica de la Batalla de l’Ebre. Història, memòria i patrimoni’, de Rafael Sospedra i Francesc Xavier Hernández.
Demà dissabte està previst l’acte central, amb la recreació de combats del 1938 pels carrers del poble, amb la participació de 170 recreadors de 19 grups d’arreu del país.
A Tortosa, l’acte principal és una ruta guiada pels diferents espais de la ciutat que van tenir un paper destacar durant la Batalla de l’Ebre, que tindrà lloc demà dissabte i anirà a càrrec d’Emigdi Subirats, amb la col·laboració de Jordi Mulet i Àngel Mulet. L’itinerari començarà a les cinc de la tarda a l’estació de tren i acabarà a l’antic refugi de Remolins.
La ruta ‘Tortosa, la Gernika catalana’ serà també un acte de reconeixement i homenatge a dos tortosins executats a Tarragona l’agost de 1939, víctimes de la repressió franquista. En aquest sentit, s’inaugurarà la senyalització instal·lada a les cases on van viure, d’una banda, Josep Rodríguez Martínez, alcalde de Tortosa entre l’octubre de 1936 i el gener de 1939, un habitatge situat a la plaça de Sant Jaume. I també es senyalitzarà la casa on va viure Joaquín Cid Subirats, situada al carrer del Carme. Cid va ser comerciant i transportista, va ser denunciat en fals el febrer de 1939, tancat a la presó i executat. A l’acte hi assistiran els nets de les víctimes, Josep Rodríguez i Ximo Arasa.
«Amb la instal·lació d’aquesta senyalització volem reivindicar i recuperar la memòria de les víctimes, és un exercici de justícia i reparació», afirma la primera tinenta d’alcalde i regidora de Memòria Democràtica, Mar Lleixà.
Els actes de demà inclouen també la visita lliure i gratuïta al refugi antiaeri número 4 de Tortosa entre les 10.30 i les 13.00 hores. A més, el 22 de novembre es farà la presentació del llibre ‘Florencio Pla, la Pastora. La dignitat robada’, a la biblioteca Marcel·lí Domingo, a les 19.00 hores.
Per altra banda, i segons ha anunciat l’alcalde Jordi Jordan, la Comissió de Cultura de l’Ajuntament ha aprovat l’adhesió a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya i a la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme Mai Més, impulsada per l’Associació de l’Amical Mauthausen.
A la Fatarella, prop de 200 familiars de persones que van participar en la Batalla de l’Ebre prendran part diumenge en l’acte de record al memorial de les Camposines. S’hi inaugurarà una nova placa amb el nom de 68 combatents morts o desapareguts, que s’afegirà a les que ja hi ha en aquest espai.