Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Flix reconstrueix un habitatge del poblat iber situat a Sebes

L’actuació s’ha fet seguint el mètode tradicional que s’estima que feien servir els ibers. És el tercer poblat que es reconstrueix a Catalunya, després del de Lloret de Mar i el de Calafell

11 diciembre 2022 19:55 | Actualizado a 11 diciembre 2022 23:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquesta setmana han acabat les obres de reconstrucció d’un dels habitatges del poblat iber situat a la Reserva Natural de Sebes, al terme de Flix. L’actuació, que s’ha fet seguint el mètode que els segons estudis havien emprat els habitants de l’època, permetrà reivindicar el patrimoni arquitectònic de la zona i conèixer més el poblat. L’actuació també permetrà oferir una nova proposta educativa i turística enmig d’un entorn natural.

El jaciment ibèric de Sebes, un dels tres que hi ha al municipi, és un dels més rics i alhora desconegut del territori ebrenc. Està situat al costat del meandre del riu Ebre, fet que ha afavorit que des de fa anys es diguin a terme a la zona diverses campanyes d’excavació dirigides per arqueòlegs i professors universitaris de renom, com Carme Belarte i Jaume Noguera.

En aquest sentit, l’ajuntament ja fa temps que treballant per revalorar el conjunt patrimonial i fer visitable el complex arqueològic amb rutes guiades i activitats didàctiques. Ara, gràcies al suport de Departament de Cultura de la Generalitat que va atorgar al projecte 16.000 euros, s’ha pogut tirar endavant aquesta restauració que va començar fa un parell de mesos.

Primerament, després de realitzar les tramitacions i planificacions pertinents, es van crear les peces necessàries per a la infraestructura, com els tubots, una tècnica ibera que consistia a posar terra, aigua, palla i calç i deixar-ho assecar al sol en un motlle durant uns dies perquè se solidifiqués i al setembre es va iniciar la reconstrucció.

«L’hem fet partint de la documentació arqueològica. Ens hem basat en com eren les cases i hem reproduït el procés fent servir materials com la fusta o altres elements vegetals, calç i terra. La base de la casa, els sòcols els hem treballat en pedra», explica Jordi Morer, un dels arqueòlegs que han treballat en el projecte, tot destacant que aquest mètode només s’ha fet servir en dos poblats més situats a Catalunya, el de Lloret de Mar i el de Calafell i que, en canvi, en altres països és una tècnica cada vegada més habitual. «A Flix hem optat per reproduir com creiem que eren les cases ibèriques. Així la gent pot entrar per porta, veure que les cases eren habitables i lluitar contra la síndrome de les quatre pedres, una imatge val més que mil paraules».

Pel que fa a aquesta actuació, Francesc Barbero, alcalde de Flix declara que «en vista de l’expectativa que ha aixecat l’anunci, segurament continuarem endavant amb la reconstrucció fins on els experts recomanin. Així mateix, inclourem rutes i visites guiades per mostrar el patrimoni cultural de Flix».

El poblat iber de la reserva de Sebes

El complex arqueològic compta amb un poblat i una necròpolis. Segons les investigacions, data de la primera edat del ferro, tot i que també va ser ocupat posteriorment a aquesta època.

En campanyes anteriors també s’han fet troballes d’objectes i peces com ganivets o fragments de ceràmica.

Comentarios
Multimedia Diari