La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), està duent a terme una campanya per controlar i erradicar el caragol poma que, segons explica l’organisme, ja ha aconseguit minvar el nombre d’exemplars. Aquesta és la quarta campanya de control que es realitza entre Tortosa i Miravet.
Des del setembre de 2018 no s’han detectat exemplars en el focus aparegut el 2017 a Miravet. D’aquesta forma, diuen, s’ha pogut comprovar que la plaga no ha avançat riu amunt i s’ha mantingut des del Pont del Mil·lenari de Tortosa fins a la desembocadura. Així ho explica Alfonso Calvo, cap d’estudis ambientals de la CHE: «arran de l’última campanya de control, el nombre d’exemplars ha baixat molt, però amb la d’enguany encara se’n troba algun. Per això, és important continuar amb aquesta tasca. Per poder controlar millor els caragols, es fa un desbrossament a la zona, es talla vegetació de ribera i macròfits per localitzar les postes d’ous que solen ser d’entre 1.000 i 1.500 ous». La campanya l’estan duent a terme tècnics de Tragsa i Paleoymas, que realitzen prospeccions tant de dia com de nit, ja que és de nit quan aquestes espècies surten a pondre. D’aquesta manera, es poden detectar nous focus fàcilment i frenar la seva expansió. Aquesta acció es durà a terme fins a la tardor, època en què aquests animals deixen de pondre a causa de la baixada de temperatura de l’aigua per sota els vint graus.
Els treballs realitzats es basen en tres accions principals, la vigilància del tram Xerta-Tortosa per detectar ràpidament nous focus, el control de població mitjançant la retirada d’exemplars adults i l’execució de barreres de ribera a mode de tallafocs que serien mantingudes per evitar possibles colonitzacions. D’altra banda, aquesta campanya també servirà per fer un control sobre una altra espècie invasora, el cranc blau que, tot i que ha col·laborat amb el decreixement d’exemplars del caragol poma, és molt nociu perquè també s’alimenta d’espècies autòctones com crancs, mol·luscs i altres petits invertebrats. S’està estudiant la seva dimensió i es controla el seu desenvolupament amb l’objectiu de trobar la millor forma per erradicar-lo. «El cranc blau és una espècie que s’ho menja tot. No pot seguir aquí. S’haurà de veure com es combat», apunta Calvo.
El Ministeri per a la Transició Ecològica, a través de la Confederació, ha anunciat una inversió de 590.000 euros per seguir fent aquestes actuacions fins al 2023.
Generalitat: dos milions en dos anys per als treballs contra la plaga
Per la seva banda, la Generalitat va aprovar ahir destinar un import total de 2.044.065 euros en dos anys, a atendre la convocatòria de subvenció del grup ad hoc seleccionat per a la lluita contra la plaga del cargol poma i la conservació de la biodiversitat al delta de l’Ebre, aportats pel Departament d’Acció Climàtica i els fons Feader.
Aquest grup està constituït per les dues comunitats de regants, agrupacions de productors i organitzacions ambientalistes del delta de l’Ebre, administracions públiques i centres de recerca.
Les actuacions a realitzar han estat aprovades per la Comissió Tècnica Sectorial de seguiment de les actuacions contra el cargol poma al delta de l’Ebre. Se centren en els àmbits de control i erradicació de l’espècie invasora, protecció de la biodiversitat, recerca aplicada i seguiment tècnic, i són una continuïtat de les dutes a terme en els darrers dos anys.
A més dels dos milions, cal afegir una altra dotació de 111.100 euros que, mitjançant encàrrec de gestió a Forestal Catalana, completaran les actuacions de lluita i erradicació contra el cargol poma en aquests dos períodes.