<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Els fons europeus de pesca impulsen 137 projectes al llarg del litoral català

Els cinc Grups d’Acció Local Pesquers (GALP) de Catalunya coordinen una estratègia conjunta des de la Ràpita

16 septiembre 2024 17:58 | Actualizado a 16 septiembre 2024 17:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Ràpita va acollir aquest dilluns la primera trobada dels cinc Grups d’Acció Local Pesquers (GALP) que hi ha actualment a Catalunya i que treballen per reforçar i diversificar l’economia dels municipis costaners catalans. Als grups de la Mar de l’Ebre i la Costa Brava, més veterans, s’han afegit per al període 2024-2028 els de Costa Brava Sud i Maresme, Costa Central i Costa Daurada, els quals gestionen aquest any 137 projectes que tenen el suport del Fons Europeu Marítim de la Pesca i l’Aqüicultura.

Aquesta és la primera de les convocatòries, total de 5, que s’aniran publicant i que sumen un import total de 12,5 milions d’euros, xifra que dobla la del període anterior. «És una eina que ens posa la Unió Europea a l’abast per dinamitzar el territori. És molt important», remarcà el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad.

La trobada, en la que es van abordar també reptes com el relleu generacional al sector pesquer, va comptar amb el nou director de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat, l’ampostí Antoni Espanya, que va poder fer seguiment del grau d’execució dels projectes aprovats: en total han rebut 2,1 milions d’euros, que generaran una inversió total de 3,4 milions. «Bona part dels projectes ja s’han executat i els que falten han d’estar enllestits abans del 15 d’octubre, tal com indica la normativa», explicà el director.

Els assistents van conèixer de primera mà alguns dels projectes desenvolupats a l’Ebre amb aquests fons.

Iniciativa privada

La primera visita va ser a les Cases d’Alcanar, a l’obrador que va dur a terme Magdalena Nos mitjançant una subvenció d’un 49% del seu cost. Aquest ajut va permetre tirar endavant l’habilitació de la peixateria on es troba l’obrador en un espai per a la transformació, elaboració i degustació dels seus productes procedents de la llotja del municipi. La inversió va ser de 51.808 euros executada en l’anualitat 2019.

També van conèixer la iniciativa de l’empresa Embarcacions Badia Alfacs, SL, de la Ràpita, que gràcies als ajuts promoguts pel GALP Mar de l’Ebre (anualitat 2020) va poder ampliar la seva flota recreativa per impulsar noves ofertes turístiques dins del delta de l’Ebre. La inversió va ser de 36.811 euros, amb una subvenció del 48%.

També a la Ràpita, es van visitar dues empreses dedicades al món de la comercialització: Peixos Claudio, dedicada al món del peix des de fa més de 107 anys, i Marisc Romeu, majorista de peix del territori. Ambdues empreses van poder tirar endavant les seves iniciatives gràcies als ajuts GALP. D’una banda, Peixos Claudio va instal·lar plaques solars per reduir costos, ser més eficient energèticament i així millorar indirectament la comercialització del producte amb què treballen. Va invertir-hi 11.838,75 euros en l’anualitat 2021, amb una subvenció del 49%.

Marisc Romeu, per la seua banda, en l’anualitat 2020 va poder condicionar les seves instal·lacions d’emmagatzematge i distribució de peix i marisc. Va invertir-hi 273.662,52 euros i va rebre un ajut de 136.831,26 (50% de la inversió).

Comentarios
Multimedia Diari