El municipi d’Aldover ha donat el tret de sortida a la temporada taurina a les Terres de l’Ebre, amb bous per Sant Jordi. Aquesta mateixa setmana arriben també les festes del Mas de Barberans, mentre que a mitjans de maig serà el torn d’Alcanar. Després que al 2020 no hi va haver correbous i l’any passat la temporada va ser atípica, amb la meitat d’espectacles programats, places portàtils, entrades i aforaments limitats, els aficionats celebren que aquest 2022 es podrà recuperar l’activitat habitual als carrers i les places temporals, amb les xifres pre-pandèmia.
Des de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre s’ha insistit que les festes tornen com abans de la pandèmia, amb totes les modalitats emparades per la Llei 34/2010, de l’1 d’octubre, de regulació de les festes tradicionals amb bous; també els capllaçats i embolats.
Tot plegat, davant del neguit que ha generat entre els aficionats l’anunci de la presentació al Parlament de Catalunya d’una proposició de llei per modificar la normativa actual i prohibir les modalitats més polèmiques. Una iniciativa de la Plataforma Prou Correbous, presentada a través dels grups de la CUP i els Comuns i que espera poder tirar endavant amb el suport d’altres formacions. Els impulsors volen començar per modificar la llei i suprimir les modalitats de capllaçats, embolats i bous a la mar, com a primer pas per acabar prohibint els correbous a Catalunya, tot al·legant que una àmplia majoria de ciutadans del país hi està en contra.
En un missatge a través de les xarxes, el president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines, Santi Albiol, confia en què aquesta temporada serà la de la tornada a la normalitat, sense cap restricció. «La festa dels bous és sobretot això, festa», afirma. Així, fa una crida als aficionats a gaudir de la temporada «amb respecte i civisme».
Pel que fa a la nova iniciativa al Parlament, l’Agrupació s’ha reunit amb el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, i alcaldes dels municipis on se celebren bous, per analitzar la situació. Des de l’entitat expliquen que es reuniran també amb els grups del Parlament per defensar «la nostra tradició i cultura». En aquest sentit, confien a poder «revertir aquest nou atac cap a la nostra festa, sobretot perquè un cop més s’intenta fer sense escoltar el territori».
Vigilància dels animalistes
Per la seva banda, membres de l’entitat AnimaNaturalis, que forma part de Prou Correbous, s’han desplaçat aquest cap de setmana passat a Aldover per prendre imatges dels bous embolats que s’hi van celebrar. Una activitat que forma part d’una campanya iniciada ja fa alguns anys per part d’aquesta entitat, amb l’objectiu de denunciar els maltractaments que al seu parer pateixen els animals en les diferents modalitats de bous i presentar denúncies en els casos que consideren que s’incompleix la normativa, com ara si detecten la participació de menors en modalitats com el bou capllaçat.
Des d’AnimaNaturalis també alerten de la despesa que els bous suposen per als ajuntaments, i que després d’un estudi han xifrat en un global de 850.000 euros anuals (2019), principalment en municipis del Montsià i el Baix Ebre.