El projecte Maestrat- Els Ports es manté actiu a l’Ebre

La Fundació Global Nature retira, per contra, el macroprojectedel nord de Castelló després de rebre el rebuig de 17 municipis

28 julio 2020 09:40 | Actualizado a 28 julio 2020 10:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Fundació Global Nature retira la iniciativa Maestrat- Els Ports de la província de Castelló, tot i que la manté a l’Aragó i al sud de Catalunya. La fundació va fer efectiva la decisió després que la Mancomunitat Comarcal Els Ports es posicionessin en contra del macroprojecte que pretenia convertir els parcs naturals dels Ports –a la part catalana– i el de la Tinença –a la valenciana– en una gran destinació d’ecoturisme.

El projecte Maestrat- Els Ports, que oferia finançament privat i gestió de recursos públics per impulsar projectes al territori, es va rebre amb interès a la part catalana dels Ports, però les altres bandes administratives del massís no van mostrar-hi tanta confiança.

Quan es va presentar el projecte, a principis de juny, diferents entitats i organismes ja apuntaven «falta de concreció i contradiccions», fins que dijous passat la Mancomunitat de la zona de Castelló va comunicar de part dels 17 municipis que la conformen la desconfiança i posicionament contrari al projecte: «Estem en contra de la imposició de noves mesures restrictives en el nostre territori i de la introducció d’espècies salvatges que comportaria la realització del projecte», deien en el comunicat oficial.

Tota una declaració que des de la Fundació Global Nature contestaven amb la retirada del projecte. «La Fundació Global Nature mostra el seu respecte, retira la iniciativa i atura la generació de possibles projectes així com la recerca de finançament en aquesta part del territori», manifestava l’entitat. Tot i això, de moment el projecte es manté tant a les Terres de l’Ebre com a Terol. Segons el biòleg valencià Ignacio Jiménez, una de les cares visibles de la iniciativa, «no només es manté en les altres zones, sinó que estem preparant una sèrie de subvencions i ajudes perquè els organismes puguin començar a fer efectius els projectes».

Davant la retirada de la part valenciana, el biòleg deia que «la iniciativa Maestrat- Els Ports està plantejada com una estratègia de treball col·laboratiu, per tant, si no hi ha un context de col·laboració, no té sentit continuar».

Parc Natural dels Ports

La Junta Rectora del Parc Natural dels Ports, que es va reunir amb els membres de la Fundació Global Nature a principis de juliol, segueixen mostrant-se ferms en la posició que «d’entrada i en principi», consideren «interessant la iniciativa i el debat».

Ara bé, el president de la Junta, Paco Gas, afirmava que el projecte encara es troba en una posició molt inicial, ja que la segona reunió, que es tenia programada durant la segona quinzena de juliol, es va haver de suspendre per evitar els contagis de la Covid-19.

«Nosaltres estudiarem totes les iniciatives que puguem rebre, sempre que siguin interessants per al territori, i en el moment que hi hagui algun problema no dubtarem en dir que no amb tota tranquil·litat», sentenciava Gas.

A principis de juliol, Paco gas deia també que si el problema dels recursos econòmics i la burocràcia es podia agilitzar i resoldre amb aquesta iniciativa seria benvinguda. Això sí, sempre que les propostes s’adaptessin a les necessitats del territori.

Comentarios
Multimedia Diari