El Parlament avala la demanda d'alliberar sediments per al Delta

La majoria de grups parlamentaris mostren la disposició a aprovar la moció de la Campanya pels Sediments que insta a transportar el material acumulat a Mequinensa i Riba-roja

19 mayo 2017 16:15 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La campanya per reclamar l’aportació regular i suficient de sediments fluvials al delta de l’Ebre s’ha obert camí al Parlament de Catalunya. Diputats de la gran majoria de forces parlamentàries -totes a excepció del PP- van rebre ahir els activistes i van adquirir el compromís d’aprovar una proposició no de llei en seu parlamentària per reforçar els arguments dels impulsors de la campanya.

El cos de la reivindicació és una moció, aprovada per diversos ajuntaments, on es detallen arguments i propostes.

En primer lloc, demanen incorporar la gestió dels sediments als principals instruments de planificació, el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre 2021-2027 i el Pla de Gestió de la Xarxa Natura 2000 del Delta de l’Ebre. En segon terme, requerir a l’Estat que es realitzi una inspecció independent dels desaigües de fons de les preses i, si es troben en mal estat, que es reparin de manera immediata.

També es pretén revisar les concessions de les centrals hidroelèctriques de Mequinensa, Riba-roja d’Ebre i Flix, per imposar nous condicionants ambientals, entre ells el de l’alliberament de sediments aigües avall.

Es demanen, a més, estudis per analitzar la composició dels sediments i la idoneïtat de remoure’ls per facilitar el seu alliberament sense malmetre, però, espais de valor ambiental aigües avall.

Si les actuacions no s’acaben executant, la moció insta a interposar una denúncia contra la gestió negligent de les preses i exigir les responsabilitat que faci falta.

Un dels portaveus del col·lectiu, Quim Pérez, ha remarcat al Diari la predisposició de la majoria de grups de tirar endavant el text, aprovar-lo i pressionar així de forma institucional a la Confederació Hidrogafica de l’Ebre i el Govern central. Els parlamentaris, a més, han proposat dues accions addicionals, celebrar una comissió especial sobre l’assumpte i introduir a la proposició no de llei la creació d’una comissió d’experts per analitzar les millors mesures a prendre.

El compromís del Parlament s’agefeix a la proposició aprovada al Congrés que insta el Govern central a realitzar al llarg de 2017 un projecte pilot de transferència de sediments des de Riba-roja d’Ebre. El PP s’hi va oposar

Comentarios
Multimedia Diari