Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El fons nuclear ajudarà a créixer les empreses ja establertes al territori

El PSC reclama a la Generalitat que incrementi la dotació, mentre que ERC demana corresponsabilitat a l’Estat

07 julio 2022 19:25 | Actualizado a 08 julio 2022 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ajuntaments, consells comarcals, les cambres de comerç de Tortosa i Reus, sindicats i patronals han pres part en la segona reunió convocada per la Generalitat per avançar en el reglament del nou fons de transició nuclear, celebrada aquest dimecres a Ascó. En la trobada es van donar a conèixer alguns punts del document, al qual es poden fer aportacions, i també es va fer una primera valoració d’alguns projectes. L’objectiu és que el reglament sigui una realitat al tercer trimestre d’aquest any, per començar a desplegar les primeres iniciatives al 2023.

El fons de transició nuclear contempla una dotació de 24 milions d’euros anuals per afrontar el tancament de les centrals catalanes, que donen ocupació directa a 3.000 persones del territori, en l’horitzó d’uns deu anys. L’objectiu és afavorir noves implantacions econòmiques i desenvolupar projectes de futur i que generen nous llocs de treball. «També es vol donar un impuls a les empreses que ja estan al territori i que tinguin possibilitat i voluntat de créixer», explica el director dels serveis territorials del Departament d’Empresa a l’Ebre», Adam Tomás. L’alcalde d’Ascó, Miquel Àngel Ribes, ha valorat positivament la reunió, per avançar en el que és la principal preocupació del municipi i de tota l’àrea d’influència de les nuclears catalanes, que abasta les comarques de la Ribera d’Ebre, Terrra Alta, Priorat, Baix Camp i Baix Ebre. «En el cas d’Ascó som els principals perjudicats i ja estem treballant en molts projectes per diversificar l’economia local», comenta.

Al Parlament

Per la seua banda, el conseller d’Empresa de la Generalitat, Roger Torrent, també ha destacat des del Parlament de Catalunya la importància d’aquest nou fons nuclear. Ho ha fet durant una interpel·lació del grup dels Socialistes-Units per Avançar. «El fons ha de facilitar la creació de teixit econòmic alternatiu i fomentar el reequilibri territorial, la reindustrialització i les noves tecnologies, reforçar el sector agroalimentari, i projectes de turisme responsable i desenvolupament rural», afirmà.

Des del PSC denuncien que els 24 milions d’euros anuals corresponen només al 20 per cent de la recaptació del nou impost català sobre l’activitat nuclear, i que per tant el 80 per cent restant anirà a parar fora d’un territori que ha estat molt solidari durant anys i que ara mereix el màxim de recursos per fer front a aquesta nova etapa després del tancament de les plantes, segons va detallar la diputada Sílvia Paneque. Així, els socialistes reclamen que la dotació del fons sigui d’almenys el 50 per cent de tot el que es recapti.

Per la seua banda, el conseller Torrent va animar els diputats socialistes a demanar la corresponsabilitat de l’Estat perquè també reverteixi en el territori part dels ingressos que recapta de l’activitat nuclear. «El govern espanyol recapta més de 300 milions anuals de les nuclears i l’esforç el fa el Govern de la Generalitat en solitari», advertí.

En aquest sentit, des d’ERC han portat als ajuntaments i consells comarcals una moció en la que reclamen al govern de l’Estat que destini almenys 24 milions d’euros anuals, els mateixos que la Generalitat, per a un pla de transició o fons econòmic específic.

Comentarios
Multimedia Diari