El CatSalut aprova la compra de Gecohsa per gestionar l’Hospital de Móra d’Ebre

També dona llum verda a l’empresa pública Salut Terres de l’Ebre perquè es faci càrrec del centre sanitari comarcal

01 octubre 2019 16:59 | Actualizado a 05 octubre 2019 11:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El consell de direcció del Servei Català de la Salut (CatSalut) ha aprovat la compra de l’entitat que gestiona l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, Gestió Comarcal Hospitalària SA (Gecohsa), depenent de l’Ajuntament de Reus. En el mateix consell també es va aprovar, de forma paral·lela, la creació de la nova entitat de dret públic Salut Terres de l’Ebre, que naix per fer-se càrrec del centre sanitari riberenc a partir de l’any que ve.

Es tracta del primer tràmit per iniciar el canvi en el model de gestió de l’hospital comarcal,  que ara haurà de ser validat pel Govern de la Generalitat. Un procés que preveu l’extinció de Gecohsa, la qual cedirà tots els seus actius i passius a la nova empresa pública Salut Terres de l’Ebre. 

Finalment s’ha optat per la compra com a opció més àgil per fer efectiu el canvi de model en la gestió pública del centre, que quedarà íntegrament en mans del CatSalut. 

Ara s’ha d’acabar de concretar el preu, atenent a una auditoria externa que ja està sobre la taula de la Generalitat. Segons ha pogut saber el Diari, el procés s’ha pogut dur a terme a banda del que hi ha també en marxa sobre el conglomerat sanitari de Reus i avançar així en els tràmits.  

D’aquesta manera, es preveu poder complir amb els compromisos adquirits per la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, en una visita a les Terres de l’Ebre el passat mes de gener, quan va marcar el proper 31 de desembre com a termini per fer efectiu l’esperat canvi en la gestió de l’hospital. 

L’empresa pública Salut Terres de l’Ebre, dependent del CatSalut,  naix amb el primer i principal objectiu de gestionar l’Hospital de Móra d’Ebre.

Amb tot, no es descarta que en un futur pugui ampliar la  seva activitat i fer-se càrrec d’altres centres o serveis dins de l’àmbit de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre, segons ha confirmat el Diari. 

Pla d’inversions en marxa
Aquest procés es duu a terme de forma paral·lela al pla d’inversions anunciat pel Servei Català de la Salut i la Generalitat per renovar les instal·lacions i equipaments tecnològics del centre hospitalari, construït fa més de trenta anys. 

Disposa d’una dotació de cinc milions d’euros fins al 2023, i ja compta amb algunes actuacions en marxa. Així, s’està executant una obra de millora de les canonades, i es preveu poder reobrir properament la cafeteria.

A més, ha de sortir properament a licitació el projecte d’ampliació i millora de l’àrea quirúrgica, on s’hi preveu també la reforma de la sala de parts i del servei de digestiu. 
 

Objectiu, deixar de dependre de Reus

L’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre és de titularitat pública (de la Generalitat),  però per concessió la seva gestió ha recaigut durant el seus primers trenta anys de vida en  Gecohsa (grup Sagessa). La concessió administrativa va acabar l’any passat i des de llavors s’han succeït les pròrrogues en la gestió. 

Ara, amb la decisió del CatSalut  sembla que comencen a dissipar-se les incerteses que planaven sobre el futur del centre, font de preocupació pels usuaris de les comarques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat, i especialment també pels treballadors, que ara passaran a dependre directament del Servei Català de la Salut. Plantilla i ajuntaments com el de Móra d’Ebre fa temps que reclamen la ‘desconnexió’ de l’Ajuntament de Reus, al que acusen d’espoliar els fons de reserva del centre. Cal recordar que fins a dos cops l’Ajuntament de Reus va aprovar fer servir aquests fons, que inicialment arribaven als 8 milions d’euros, per salvar de la liquidació l’Hospital Sant Joan de Reus, ja que tots dos formaven part del mateix grup sanitari. Uns fons de reserva que segons s’apunta  des de la Ribera d’Ebre, s’havien acumulat per les retallades i la desinversió durant anys a l’hospital morenc. 

En els últims temps els treballadors han dut a terme diverses accions de protesta, com manifestacions o tancades, per fer ben visible el seu malestar laboral i reclamar les inversions que feien falta.

Comentarios
Multimedia Diari