El regadiu del canal Xerta-Sénia es troba en fase de proves per posar en marxa de forma imminent la primera fase de reg a la zona de Xerta i Aldover. L’aigua ha començat a circular de forma testimonial pel canal, una infraestructura que durant anys va estar abandonada i que es va reformar per adaptar-la al regadiu de la zona interior del Baix Ebre i el Montsià. Un projecte reivindicat històricament pels pagesos de les dues comarques, per tal de garantir unes collites ara afectades per la sequera de forma periòdica.
A més de les actuacions necessàries per fer arribar l’aigua als primers camps, en els darrers mesos s’ha dut a terme també l’arranjament i adequació de les infraestructures ja existents com ara l’estació de bombament, la torre d’impulsió o les basses.
El regadiu Xerta-Sénia sorgeix de la reconversió de l’antic canal Xerta-Càlig, construït parcialment i abandonat als anys setanta del segle passat sense arribar mai a portar aigua de l’Ebre fins a la siderúrgia de Sagunt. A finals de la dècada dels vuitanta la Generalitat comença a planificar la reforma d’aquell canal abandonat, en un projecte de regadiu per a l’interior de les comarques del Baix Ebre i el Montsià.
L’any 2002, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va atorgar la concessió d’aigua del riu Ebre, de 72 hectòmetres cúbics anuals. El projecte va arrencar amb força, amb la construcció del punt de captació al riu Ebre aigües amunt de Xerta, la torre d’impulsió, basses de regulació i la reforma de l’antic canal en bona part del seu recorregut, però durant més d’una dècada totes aquestes infraestructures han estat parades i sense cap ús.
L’última comissió bilateral entre l’Estat i la Generalitat va servir també per oficialitzar el traspàs en favor de la Generalitat del canal als termes municipals de Tortosa, Roquetes, Santa Bàrbara i Godall, que estava pendent.