L’Ametlla de Mar ha donat el tret de sortida aquesta setmana a Efímurs, un nou festival d’art urbà que aterra al municipi per dinarmitzar-lo culturalment, omplir-lo de vida i de creativitat i atraure un nou turisme al poble. Des de dilluns, la Cala es troba immersa en el món de la cultura urbana, aprenent de professionals i descobrint com l’art pot transformar un espai públic en un lloc ple de vida. El festival ha generat molta curiositat ja entre els veïns, que des del primer dia observen el progrés d’aquests grandiosos murals en façanes dels seus carrers.
«El festival naix amb l’objectiu de desestacionalitzar el turisme de l’Ametlla de Mar i no només atraure visitants a l’estiu. Aquí tenim molt de turisme de platja i de gastronomia, i també volem atraure un de més interessat en la cultura i l’art», explica la regidora de Turisme de l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar, Maria José Castellano.
El festival, que busca convertir el municipi en un referent d’art urbà al territori, s’emmarca dins dels projectes impulsats pels Fons Europeus Next Generation del Pla de Sostenibilitat Turística ‘La Cala més natural’ que l’Àrea de Turisme de l’Ametlla de Mar està posant en marxa al municipi fins al 2026.
En total hi participen tretze artistes, arribats d’arreu de Catalunya, País Valencià, Madrid, Euskadi, França, Bèlgica i Brasil, que pintaran una dotzena d’obres de grans dimensions. L’organització, capitanejada també per l’artista Uri.KTHR (nom professional d’Oriol M. Cateura), ha volgut ubicar els murals en punts repartits per tota la població, perquè tant la gent del poble com els turistes puguen conèixer tots els racons del municipi. Uri.KTHR ja va pintar fa uns anys un altre mural amb una tonyina i un vaixell a la plaça de l’Olivera.
«Tots els murals tenen alguna temàtica vinculada a l’Ametlla de Mar, especialment la marinera, la pesca, el mar... i els propietaris de les façanes ja coneixen l’obra que es portarà a terme», detalla la regidora. La selecció dels espais s’ha fet de forma consensuada amb els veïns. Aquesta setmana hi estan pintant set artistes. La setmana que ve les obres ja estaran finalitzades i serà el torn del següent grup.
El festival ha tingut molt bona rebuda i una selecció difícil, ja que a la convocatòria s’hi van presentar més de 400 muralistes amb un nivell molt alt. Durant aquests dies tindran a més l’allotjament cobert pel municipi.
L’Ajuntament ha fet tríptics amb tota la ruta que es poden recollir a l’Oficina de Turisme o bé a la pàgina web per tal de facilitar tota la informació als visitants i la ubicació exacta de cada mural.
Altres activitats
Paral·lelament a la pintada de murals, fins aquest dissabte es podrà visitar una exposició gratuïta dels artistes d’Asem & Manz al Centre d’Interpretació de la Pesca. A més, al mateix CIP ahir dimarts va tenir lloc una taula rodona amb tres artistes, Dridali, Furyo & Hamma. I demà dijous l’artista internacional Filite farà una conferència sobre el seu mural ubicat al CIP. El festival no només se centra en el muralisme, sinó que també hi és present el graffiti amb una exhibició l’1 de juny al mur del mercat municipal. Aquell mateix dia es posarà fi al festival amb diverses activitats vora el mercat com un taller infantil, una barbacoa del Bar las Brochas, un vermut electrònic de la mà de Dj Mael Wulschleger i un recorregut per tots els murals amb la música de la Xaranga Suquet Calero.