El vaixell elèctric La Perla d’Amposta ja navega per l’Ebre, oferint les primeres rutes per descobrir el riu i la façana fluvial de la capital del Montsià. Culmina així un projecte per impulsar el turisme a la ciutat aprofitant l’actiu que suposa el riu Ebre, amb l’ajut de dos milions d’euros de fons europeus. La posada en marxa del vaixell ha causat gran espectació entre la ciutadania i s’ha celebrat enmig d’una gran festa, acompanyats de les bandes de la Lira i la Filharmònica d’Amposta. El nom de l’embarcació remenora la popular cançó de l’orquestra local Junior’s La Perla Preciosa i va ser fruit d’un procés participatiu a la ciutat.
El vaixell elèctric és una peça essencial en el procés de potenciació turística que està impulsant Amposta, que també està treballant per recuperar la seua façana fluvial i la història vinculada en aquell entorn amb diverses actuacions. També, en començar a mirar cap al riu Ebre i a generar activitats al voltant.
Com ha valorat l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, el riu Ebre és un actiu «importantíssim»: «Qui no té a casa fotos antigues antigues vinculades a la vida que es portava abans al riu? Amb els llaguts o el vapor Anita o gent pescant, xiquets jugant... Hi ha un moment que després de la Guerra Civil Amposta comença a créixer i ho fa d’esquenes al riu. Aquest vaixell pretén recuperar aquest orgull i la nostra història».
Nombrosos veïns han participat amb entusiasme en la posada en marxa de l’embarcació, que consideren que revitalitzarà el turisme a la ciutat. Un d’ells era Francisco Márquez, de 76 anys. «Em sembla una cosa bona per al poble d’Amposta, que trobo que estava una mica parat. A veure si impulsa més el turisme. Sí que ve gent a veure el pont Penjant però en general no veig molts turistes, van més al Delta», valorava.
Similar opinava Montse Ferrando, de 23 anys: «valoro molt positivament la posada en marxa del vaixell i penso que pot donar molt de joc per impulsar el turisme, que trobo que està una mica parat», considerava. «Penso que pot ser un revulsiu i un punt a favor que s’use esta proposta per generar més turisme, però trobo que fa falta molta més oferta. No sols amb el vaixell serà suficient. S’ha de treballar més per potenciar Amposta des d’un punt de vista encarat al riu, potenciant la façana fluvial».
També Conxi Iborra, de 55 anys, considerava que La Perla és «una gran fita» per als ampostins. «Després de molts anys per fi donem valor al riu, i comencem a viure de cara a ell. Com a ampostina, espero que el projecte tingue èxit i que serveixi d'impuls per a la gent de fora a conèixer la resta d'atractius que tenim», expressava. Iborra valorava que en els darrers anys ha percebut l’impuls al turisme a la ciutat «i ho anirem veient no només ara amb la posada en marxa del vaixell, sinó amb projectes que estan engegats com el de les cases del Castell».
El vaixell ofereix recorreguts pel riu Ebre d’una hora i mitja de durada, amb sortida i arribada a l’embarcador de la ciutat. Durant la ruta es dona a conèixer la història de la façana fluvial, amb restes dels diferents períodes de la ciutat. S’arriba fins a la torre de la Carrova, on es fa èmfasi també en l’episodi que hi va tenir lloc durant la batalla de l’Ebre de la Guerra Civil. Aigües avall de la ciutat, s’arriba fins a l’illa de Sapinya, on es dona a conèixer la gran riquesa i biodiversitat del delta de l’Ebre.
Els viatgers també poden gaudir d’un vermut durant el recorregut fluvial. Ja està operativa la pàgina web (https://laperlacreuers.com) on es poden adquirir les entrades, tot i que també es pot fer a bord de la mateixa embarcació.