Cuidar els que cuiden

L’Escola del Cuidar d’Amposta dona eines als cuidadors que atenen diàriament persones grans, dependents o amb discapacitat

14 enero 2019 11:11 | Actualizado a 14 enero 2019 11:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Qui cuida dels que cuiden? Des de fa un any a Amposta es va engegar l’Escola del Cuidar. El projecte és una iniciativa conjunta dels professionals del CAP Amposta, l’Associació de Familiars d’Alzheimer del Montsià i els Serveis Socials de l’Ajuntament d’Amposta que va nàixer amb la voluntat de donar suport als cuidadors no professionals que atenen de manera continuada persones en situació de dependència o discapacitat.

La responsable de l’àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament d’Amposta, Assumpta Eixarch, explica que des de l’Ajuntament d’Amposta ja es treballava en un projecte (Salut més Social) per a famílies amb persones grans amb dependència o demència, per abordar qüestions més socials i fer una intervenció més integral més enllà de l’àmbit de la salut. Com que a la ciutat també hi és present l’Associació de Familiars d’Alzheimer del Montsià, ara fa un any es va decidir treballar plegats per poder arribar a més persones. «Quan tenim una persona malalta o anciana el que fem és anar al metge, intentar que es tinguen els recursos i les ajudes a la dependència... Sovint és una persona de la família que se n’ocupa del malalt, els cuidadors, però ningú no s’ocupa d’ells», explica Eixarch.

Així les coses, es va arrencar un projecte sota el nom «El cuidador expert», consistent en sessions on una persona cuidadora acompanyada de cuidadors professionals exposava la seua experiència a altres persones en la mateixa situació, i el fet de compartir experiències es convertia en una iniciativa molt enriquidora per tots. «A partir d’aquestes sessions, que van començar l’octubre del 2017, vam pensar que els cuidadors necessitaven un espai propi i fer un pas més».

D’aquesta forma es va crear l’Escola del Cuidar, un projecte que es preocupa d’atendre i donar eines als cuidadors, a les persones que tenen cura diàriament de persones malaltes, amb discapacitat, ancianes o depenents. Les sessions es porten a terme al Casal Municipal, i compten amb una quinzena d’alumnes. «Tot i que la majoria de cuidadores són dones, es va escollir un nom neutre, que servís per tothom», detalla la responsable.

Durant les sessions acudeixen professionals per formar les persones, ja sigue en l’àmbit de la neurologia, de la fisioteràpia, de la psicologia, infermeria, etc. «La voluntat d’enguany és seguir creixent, ja que aquest primer any ha funcionat molt bé. Volem seguir amb les classes i donar a conèixer més recursos, però després també generar un espai de trobada per a aquestes persones, que funcione com un grup de suport per a uns i altres».

Tot just fa un parell de mesos es coneixia la notícia que l’Escola de Cuidar d’Amposta va rebre la Beca Bertha 2018, un premi impulsat pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya per impulsar la recerca infermera amb impacte social. El projecte «Disseny, implementació i efectivitat d’un programa de suport a cuidadors i cuidadores de persones amb demència a la ciutat d’Amposta: Escola del Cuidar» el van liderar cinc infermeres de l’ICS Terres de l’Ebre, Ester Gavaldà, com a investigadora principal, Mar Lleixà, Núria Brunet, Maria Teresa Irigoyen i Begonya Tomàs, i pretén avaluar l’efectivitat de l’Escola del Cuidar en la qualitat de vida, la sobrecàrrega, l’autoeficàcia i el grau de suport social dels cuidadors comparant aquests paràmetres abans i després de la intervenció. L’estudi té com a objectiu establir la base per iniciar la intervenció als cuidadors de familiars de demència i el suport que han de rebre des del moment del diagnòstic de la malaltia, per millorar la seva qualitat de vida, disminuir la sobrecàrrega i augmentar el seu grau de suport.
 

Comentarios
Multimedia Diari