<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Amposta escull el projecte per convertir el col·legi de les monges en escola d’art

‘Modernisme i modernitat’, del despatx local Dau Arquitectura, ha estat la proposta guanyadora del concurs d’idees

22 febrero 2024 17:48 | Actualizado a 22 febrero 2024 17:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amposta ja ha escollit el projecte per la restauració de l’antic col·legi de les monges, que s’ha de convertir en l’Escola d’Art i Disseny (Esardi). El despatx Dau Arquitectura, de la mateixa capital del Montsià, ha guanyat el concurs d’idees plantejat per l’Ajuntament amb una proposta de nou edifici de disseny modern i actual amb una gran obertura que convidi les persones a passar pel pati central, tot mantenint l’estructura i trets característics de l’edifici d’estil modernista i l’aplicació de mesures per a fer els dos edificis sostenibles mediambientalment.

La proposta guanyadora ha estat escollida entre les onze que es van presentar al concurs. «D’aquestes, cinc han estat finalistes», explica l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, tot assenyalant que les quatre que no han resultat guanyadores han rebut un premi de 2.500 euros per la seva proposta, mentre que el despatx guanyador serà qui redactarà tot el projecte per un valor de poc més de 400.000 euros.

«És un projecte molt ambiciós que donarà resposta a les necessitats d’espai d’Esardi», recorda l’alcalde, «que segons el pla d’usos de l’escola és de 1.800 metres quadrats d’aulari i sales». «Amb això, l’Escola d’Art i Disseny podrà seguir creixent en oferta i nombre d’estudiants, una cosa que a la ubicació actual no pot fer».

La restauració, la construcció del nou edifici i la recuperació de la zona del pati també anirà acompanyada, segons avança Adam Tomàs, per la reurbanització dels carrers adjacents. «No només canviarà la configuració de l’edifici sinó de tot l’entorn, ja que el projecte també incorpora la pacificació dels carrers adjacents», assenyala.

Davant la complexitat de l’obra, l’alcalde admet que les obres de construcció del nou edifici i de rehabilitació de l’existent requeriran el seu temps. «Sempre hem dit que és una obra de legislatura i no esperem tenir-la enllestida en menys de dos anys i mig», assenyala. Ara, els arquitectes tenen uns quatre mesos per a redactar aquest ambiciós projecte.

També n’ha destacat la complexitat Ferran Bonanza, arquitecte del despatx ampostí Dau Arquitectura. «Quan un projecte té tants de condicionants com aquest, per a un arquitecte és un repte i això ens motiva encara més a idear les millors solucions», comenta.

«El projecte ha de tenir en compte que estem a la vora del canal, que té accessos per a vianants i té trànsit rodat, que té un requeriment funcional per a una escola, està al mig de la ciutat, té un edifici protegit i està al costat d’un altre edifici emblemàtic i protegit», detalla Bonanza, «i tot això, a nosaltres, ens suposa un repte i una motivació».

L’antic col·legi de les monges, inaugurat el 1925 (l’any que ve se celebrarà el centenari), està declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). L’Ajuntament el va adquirir a la Sareb per 470.000 euros l’any 2018 i va enderrocar diverses que no estaven protegides.

El cost final de l’actuació es pot situar en els 5 milions d’euros, dels quals 3 provindran dels pressupostos generals de l’Estat, arran d’una esmena.

Comentarios
Multimedia Diari