Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Alcanar participa en un projecte europeu per ser més resilient a futurs aiguats

El programa Resist dotarà el municipi d’un programari per millorar la prevenció i comunicació i recollirà també les aportacions personals de veïns afectats pels darrers episodis

05 diciembre 2023 17:17 | Actualizado a 06 diciembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Alcanar és una de les tres ciutats catalanes escollides per participar al projecte europeu Resist, per reforçar resiliències i augmentar la capacitat d’adaptació de regions vulnerables al canvi climàtic.

El Departament d’Interior, mitjançant la Direcció General de Protecció Civil participa com a soci en el projecte. El programa Resist, que s’allargarà fins el 2027, vol reforçar la resiliència i augmentar la capacitat d’adaptació de 12 regions de la Unió Europea vulnerables als canvis en el clima, entre elles Catalunya, que serà una de les regions pilot (juntament amb Finlàndia, Dinamarca i Portugal) a partir de les quals transferir els coneixements extrets a la resta.

«Aquest projecte naix de la necessitat que les regions siguen cada cop més resilients, ja que està demostrat que a causa del canvi climàtic els episodis d’aiguats o de fenòmens extrems seran cada vegada més recurrents i destructius», explica al Diari el cap de Protecció Civil a les Terres de l’Ebre, Rafel Prades.

El resultat del projecte serà dotar els municipis d’una eina perquè puguen augmentar la seua resiliència davant de cinc reptes climàtics: les inundacions, les sequeres, les onades de calor, els incendis forestals i l’erosió del sol. «La voluntat és aplegar tècnics i la comunitat científica, però també la societat civil i les empreses, així com els responsables polítics, que tots puguen aportar i contribuir», apunta Prades.

Les altres dues ciutats catalanes que participen al projecte són Blanes i Terrassa. Si bé en un principi només s’arrencava el projecte amb aquestes dues, els responsables ben aviat van veure evident que Alcanar també havia de ser-hi, després d’haver patit greus aiguats concurrents que van ocasionar molts danys durant el 2018, el 2021 i aquest 2023. «Alcanar havia de ser-hi. Han demostrat que tenen molta capacitat i experiència i que són els primers en gestionar les emergències. I ara volen ser els primers en preparar-se abans que arribe l’emergència, per tal que quan arribe, no sigue un cop tan fort», valor el responsable. «El que surti del projecte d’Alcanar arribarà a altres punts d’Europa. Realment és de les Terres de l’Ebre al món».

La setmana passada es va portar a terme una primera reunió i l’Ajuntament d’Alcanar ja va oferir una visita als espais i a les persones afectades pels aiguats.

Antropòlegs i sociòlegs també participaran al projecte, ja que «es vol introduir qüestions com el patiment de les persones, què pensen, com els ha afectat, les mancances que van percebre... La resiliència vol dir també la capacitat de la comunitat per recuperar-se, l’ajuda entre els veïns o la recuperació de la vida social».

L’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, valora positivament el projecte europeu per aquesta transversalitat: «A més de totes les qüestiones més tècniques i meteorològiques, es vol incloure el testimoni de veïns afectats i això ens sembla vital. Són els propis veïns els que saben com els afecta exactament, en quin moment es generen els desperfectes, els perills que comporta... Ells són una part molt important».

El producte final del projecte serà una eina informàtica, un programari molt avançat tecnològicament i a disposició dels municipis. L’eina també permetrà integrar totes les dades disponibles en relació a la previsió i un plànol amb totes les zones sensibles però d’una forma molt més quirúrgica: estaran detectats, per exemple, tot els elements vulnerable com escoles, centres de dia o indústries que es poden veure afectats per l’emergència. «I això també permetrà fer un enviament d’alarmes molt més precís», apunta Prades.

«D’aquesta manera podrem prevenir-nos millor i informar els veïns, tindrem tota la informació a l’abast concentrada», valora també Roig. I és que l’alcalde d’Alcanar recorda que molts cops les pluges torrencials provoquen danys en les comunicacions i comporten talls elèctrics. «Ara amb el programari això canviarà, perquè hi haurà un nou canal de comunicació que ens servirà a tots».

Un Pla d’Urbanisme sensible i actual

Paralel·lelament l’Ajuntament d’Alcanar està iniciant la redacció del seu nou pla d’Urbanisme, que ha de ser especialment sensible a la realitat que viu el municipi i al canvi climàtic, estudiant les mesures preventives que ajuden a minimitzar els danys de futurs temporals. La particularitat d’algunes zones d’Alcanar, especialment d’Alcanar Platja, és que als anys 60 i 70 es van construir immobles en zones inundables. L’alcalde avança que el Pla director Urbanístic de Catalunya ja limita l’atorgament de llicències a zones inundables. El nou pla d’Urbanisme d’Alcanar es portarà a terme amb l’assessorament de la Generalitat, donat que el Govern ha detectat que serà un dels més complexos de Catalunya i es va prestar a oferir un acompanyament.

Comentarios
Multimedia Diari