<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Acaba el trasllat de sorres per protegir les zones litorals més fràgils del Delta

Costes ja tramita un nou projecte d’aportació per quansigui necesasri

28 noviembre 2023 12:56 | Actualizado a 28 noviembre 2023 18:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest dijous 30 de novembre finalitza a Deltebre el projecte d’aportació de sorres als punts més fràgils del delta de l’Ebre, per part del servei de Costes a Tarragona del Ministeri per a la Transició Ecològica.

Els treballs els ha portat a terme l’empresa pública TRAGSA amb l’assessorament del laboratori d’Enginyeria Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Han comportat una inversió per part del Ministeri de 4.028.463 euros, i han suposat la mobilització 317.000 metres cúbics de sorra.

S’han movilitzat 317.000 metres cúbics d’arena

S’han reubicat sediments de zones on es produeix acumulació cap a zones amb deficiència, per intentar que aquestes zones sensibles adquireixin més resiliència davant temporals de moderada intensitat.

La sorra acumulada a la punta de la Banya, la platja del Serrallo, i la Punta del Fangar s’ha traslladat a la barra del Trabucador, l’Illa de Buda, i les platges del Fangar sud, Marquesa, Bassa de l’Arena i Riumar.

L’actuació va arrencar al setembre del 2022 però es va aturar aquest mes de març i fins al setembre per l’època de nidificació de les aus primer i la temporada turística després.

Així, els treballs es van reprendre el passat mes de setembre i ara finalitzen, amb els terminis i els objectius complerts pel que fa la seva efectivitat a l’hora de protegir el front litoral del Delta. Segons Vicens Gràcia, de la UPC, l’aportació de sorres acumulades fins «a zones amb deficiència» ha forçat una «renaturalització», retornant la morfologia que tenien aquests espais abans dels temporals Gloria i Filomena.

$!Foto: MITECO

Entre les actuacions dutes a terme en l’últim tram del projecte, a la platja de la Marquesa i la zona dels Vascos, destaca la realització d’una prova pilot per crear una duna amb arena i restes de posidònia, preses de la platja de l’Arenal després d’un temporal marítim.

Els tècnics analitzaran si aquesta duna «reforçada» resisteix millor que la resta els embats de les onades.

El subdelegat del Govern a Tarragona, Santiago Castellà, va visitar ahir les obres i va elogiar la feina portada a terme pel Servei Provincial de Costes de Tarragona, «que promou la geo-diversitat de la franja litoral amb el mínim impacte ambiental». Castellà també remarcà l’interès del Ministeri per protegir aquesta zona «tan important per a la biodiversitat mediterrània».

En espera del pla

Aquesta és la primera acció preventiva de reforç del litoral del delta de l’Ebre (anteriorment s’havien fet obres d’emergència, per exemple per refer la barra del Trabucador quan es va trencar després del temporal Gloria), però no serà l’última.

Des del Servei de Costes inicien ja la tramitació d’un nou projecte de mobilització d’arenes, per via terrestre com l’actual o per via marina, segons s’estableixi al Pla de Protecció del Delta que el Ministeri per a la Transició Ecològica preveu aprovar a principis de l’any que ve, després d’una llarga tramitació ambiental.

Segons detallen des de Costes, com tota actuació al Delta requereix precisament d’una detallada avaluació ambiental, i per això comencen a treballar ja en aquest nou projecte, de manera que pugui estar a punt si fos necessari, estigui o no aprovat el nou Pla de Protecció.

Comentarios
Multimedia Diari