<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

A la recerca d’un possible temple fenici a Alcanar

El grup d’arqueòlegs de la Universitat de Barcelona confirma dues fases d’ocupació al jaciment de la Cogula, situat a Ulldecona

02 agosto 2024 20:33 | Actualizado a 03 agosto 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP-UB) inicia la 26a campanya d’excavacions a Sant Jaume-Mas d’en Serrà (Alcanar) amb els ulls posats al centre i punt més alt del jaciment, corresponent als àmbits 25 i 20 del recinte construït a la primera edat del ferro, fa 2.800 anys. El director de la campanya, David Garcia, manifesta al Diari «el caràcter religiós de l’àmbit 25, pensem que podria correspondre a un possible temple fenici, una hipòtesi que voldríem concretar enguany, si trobem prou elements per fer-ho». Els arqueòlegs porten quatre anys treballant al nivell superficial i ara ja han arribat als fonaments.

Per cloure la campanya a Sant Jaume es farà una jornada de portes obertes el 18 d’agost

L’àmbit està compartimentat en tres espais que podrien ésser un pati, vestíbul i sala interior. A més, està orientat cap al solstici d’estiu. Tot plegat, coincideix amb les característiques dels temples fenicis. «Si ho podem confirmar es tractaria de l’assentament fenici més septentrional de la Mediterrània. Podríem demostrar que uns 150 anys abans que els grecs fundessin Roses i Empúries, els fenicis ja s’haurien establert al sud de Catalunya», afirma Garcia. Caldria trobar més objectes rituals per confirmar la hipòtesi.

L’excavació dura un mes, fins al diumenge 18 d’agost. Aquest dia es realitzarà la jornada de portes obertes i s’expliquen les troballes d’aquest estiu.

La Cogula singular

El GRAP s’ha traslladat a Alcanar just després d’acabar la quarta campanya a la Cogula (Ulldecona). S’ha pogut constatar l’estructura singular en el món indígena que presenta l’assentament. «Els edificis disposen d’una entrada situada en el centre de la façana, cosa gens habitual ja que normalment es troben en un costat. No ho he vist en cap altre jaciment de l’època, haurem de veure quina era la seua funció», comenta David Garcia.

S’ha treballat en els àmbits A4 i A7, situats a l’extrem sud-oest, ha permès constatar una fase d’ocupació anterior corresponent al final de l’edat del bronze, un període del que es té poca informació. Els dos àmbits conserven dues estructures de combustió (una llar de foc a A4 i un forn a A7) que, per sota, també tenen llars de foc corresponents a la fase anterior, la del bronze final. L’equip del GRAP, coordinat i dirigit per David Garcia i Tània Freixas, es mostra confiat en que «segons com vagin els treballs del 2025, podríem començar a obtenir ja dades sobre els moments d’ocupació del bronze final a la Cogula».

La feina s’ha centrat en dos aspectes: seguir ampliant el coneixement de la trama viària de l’assentament i iniciar l’excavació de dos edificis. El resseguiment i posada al descobert de murs antics a partir dels que ja s’havien alliberat durant la campanya anterior ha permès identificar tres nous àmbits que s’afegeixen als fins ara coneguts.

Comentarios
Multimedia Diari