Un nou cinturó millora el sistema de monitoratge durant els parts

Treematernity, una petita empresa formada per tres llevadores de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, ha guanyat el premi Philips - FAME per la seva patent

27 febrero 2019 12:03 | Actualizado a 27 febrero 2019 12:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tres llevadores de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa han estat reconegudes amb el premi Philips – FAME per crear la patent d’un nou cinturó de subjecció dels transductors maternofetals. 

Maria Isabel Gendre, Montserrat Gasparín i Vanesa Sanz han creat un projecte que naix d’una necessitat detectada des de dins del sector dels parts, des de la seva professió com a llevadores. A finals de l’any 2016 van començar a desenvolupar la seva idea per millorar les cintes amb les quals es realitzen els monitoratges fetals, una prova molt important de cara al tram final de l’embaràs i del part. Aquestes cintes es posen al voltant de la panxa de la mare i subjecten els transductors, uns aparells que es posen en contacte amb la pell i que donen informació de com està el bebè. 

Totes tres llevadores coincideixen que en l’ús d’aquestes cintes hi ha un problema d’higiene i de practicitat molt gran dintre de la sala de parts. «Són unes cintes que hem de tallar nosaltres manualment i, per tant, no queden mai amb la mateixa mida; però sobretot el problema rau que es passen d’una dona a una altra, normalment sense netejar-les», explica Vanesa. 

A partir d’aquesta problemàtica, les llevadores van decidir crear Treematernity, un petit projecte que ha desenvolupat la patent d’uns nous cinturons de subjecció dels transductors maternofetals. La idea s’ha basat en millorar la higiene, la comoditat i la practicitat d’aquests cinturons. 

Els nou cinturons són d’un sol ús; són més pràctics ja que no cal tallar-los cada vegada, sinó que funcionen amb un sistema de dispensador que ja té els cinturons preparats amb la mida correcta; i són molt més còmodes per a les mares, ja que les cintes actuals s’enganxen amb un nus que es cenyeix a la pell, en canvi en aquest cas es fa amb un adhesiu al final. A banda, segons expliquen des de Treematernity, són més segurs ja que la mida de l’amplada és major i subjecta així millor el transductor. Els actuals no abasteixen tot el transductor i això provoca que molts cops caiguin i es perdi el senyal. 

«Hem creat aquest producte basant-nos en una necessitat que hem detectat des de dintre. Pensem que molts cops les pròpies dones no són conscients de la falta d’higiene d’aquestes cintes, i que poden ser un focus de bacteris dintre de la sala de parts», coincideixen totes tres llevadores.

Ajudes per comercialitzar-ho
Els Premis Philips – FAME ‘des de el primer latido’, estan dirigits a premiar i ajudar projectes d’innovació liderats per matrones. El premi consisteix en una beca per valor de 3.000 euros,  la participació en l’Impact Hub Madrid i en Clínic, per rebre una mentoria per tirar endavant la seva idea. 

Actualment Treematernity el que busca són ajudes per poder comercialitzar la seva patent. Són una empresa molt petita i fins al moment només tenen un prototip manual elaborat a través del seu projecte, que han pogut testar amb molts bons resultats a l’Hospital Verge de la Cinta amb 15 pacients, però necessiten validar el projecte a una escala major.

Comentarios
Multimedia Diari