El càncer de mama és el més freqüent en dones d’arreu del món: 1 de cada 9 dones podran patir un càncer de mama al llarg de la seva vida. És per això que des de les Terres de l’Ebre es treballa en el projecte Emma, una iniciativa perquè el grup d’investigació en Patologia Oncològica i Bioinformàtica, amb seu a l’Hospital Verge de la Cinta, pugui seguir treballant per conèixer els mecanismes que, a través dels ganglis de l’aixella, propaguen aquest càncer a la resta del cos.
El projecte Emma és una iniciativa de la fundació Dr. Ferran per reforçar la investigació biomèdica en el càncer de mama a l’ICS Terres de l’Ebre que, tot i començar la campanya al gener, la pandèmia per la covid-19 va obligar a aturar moltes de les iniciatives. Ara tornen a posar en marxa múltiples accions per seguir recaptant fons, amb els quals volen donar un nou impuls a la recerca del càncer de mama a l’Ebre, així com retenir el talent investigador contractant un jove investigador postdoctoral de la zona.
Sota la figura de la flamenca Emma, els membres del projecte fan una crida a la solidaritat ebrenca, ja sigui mitjançant aportacions econòmiques a la seva web (www.projecteemma.org), fent difusió de la campanya #Projecteemma o participant en les activitats que s’estan organitzant. A més, ara han posat en marxa la venda de polseres solidàries, que es poden adquirir a les màquines d’Homatic Vending, i el peluix de la flamenca, que estarà disponible en un seguit de comerços del territori.
Ahir, aprofitant que era el Dia Mundial de la Xocolata, van presentar també el torró solidari en col·laboració amb Germans Marín, un producte elaborat amb xocolata pura 60%, arròs i ametlles que de moment es pot comprar a les pastisseries de la marca. A l’acte es va unir també un flamenc gegant, aportació d’Imagina Ràdio, que vol donar més visibilitat al projecte.
Des de fa uns anys, es coneix que el sistema immune és un agent en el desenvolupament del càncer. Una de les regions més importants per a la resposta immune i dels primers llocs on el càncer de mama es dissemina i acaba fent metàstasis és als ganglis limfàtics de l’aixella. El grup de recerca amb seu a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa ha trobat indicis que la resposta immune que hi ha en els ganglis limfàtics de l’aixella que no tenen metàstasis pot també tenir implicació en l’evolució de les pacients amb càncer de mama. Amb aquest nou projecte l’equip de recerca pretén confirmar aquests primers resultats i estudiar amb més profunditat el tipus de resposta immune present en aquests ganglis no afectats pel càncer de mama.