Potencien la museïtzació de l’església del Poble Vell

L’associació que gestiona l’espai històric prepara noves exposicions per a l’any 2018

09 diciembre 2017 17:28 | Actualizado a 12 diciembre 2017 19:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Associació del Poble Vell de Corbera d’Ebre, que gestiona l’espai històric símbol de la batalla de l’Ebre, ha iniciat una nova fase de treballs de millora de la imatge i museïtzació de l’església de Sant Pere, amb la mirada posada a la celebració l’any vinent del 80è aniversari de la batalla de l’Ebre.

Els treballs realitzats fins ara han suposat l’adquisició d’un nou mobiliari per a la zona de recepció a l’interior del temple per atendre amb millors condicions el nombre creixent de visitants que són atesos, la col·locació d’una exposició a l’ala dreta de la nau amb mig centenar de fotografies històriques de Corbera d’Ebre, la recuperació i exposició progressiva d’objectes trobats en els diferents treballs d’excavació duts a terme al llarg dels anys al conjunt històric i, per últim, la instal·lació de peces d’art donades a l’associació. 

Aquestes peces aniran acompanyades de l’exhibició d’altres obres d’art del fons de les biennals d’art celebrades al Poble Vel en els últims anys i que l’associació té en propietat. 

L’associació prepara exposicions gràfiques dels bombardejos i la destrucció causada

El conjunt de peces s’exposarà a l’ala esquerra de la nau, sobre uns pedestals. Ara ja se n’ha col·locat una primera, una maqueta de l’església feta amb fusta de l’olivera (vegeu la imatge).

D’aquesta manera, explica el president de l’associació, Joan Antonio, es pretén millorar el discurs històric ofert per l’espai de memòria, un dels més visitants de la xarxa d’espais de la batalla de l’Ebre.

Nova placa i exposicions

L’activitat s’accelerarà de nou la primavera de 2018, quan s’iniciaran actes previs a la commemoració del 80è aniversari de la batalla de l’Ebre. De fet, a l’abril també es compliran els 80 anys de l’entrada de les tropes franquistes a Corbera d’Ebre i, per tant, de l’arribada del front al municipi. 

En aquest marc, es col·locarà una placa promoguda pel grup de recerca i divulgació Didpatri en memòria del Cap d’Estat Major de la XV Brigada Internacional, el nord-americà Robert Hale Merriman, desaparegut a Corbera d’Ebre. 

També s’oferirà l’exposició ‘Patrimoni oblidat, memòria literària’ de la Coordinadora dels Centres d’Estudis de Parla Catalana i amb molta probabilitat es celebraran al Poble Vell algun dels actes del programa del concurs mundial de Garnatxes del Món. 

En aquest sentit, Antonio recorda que recentment s’ha assolit un acord amb la Cooperativa Agrícola de Corbera d’Ebre pel qual amb l’entrada al Poble Vell s’obté un tast del vi Sense límits a la cooperativa.

De manera paral·lela, l’equip de l’associació continuarà treballant intensament per preparar una jornada amb motiu de l’aniversari de la batalla de l’Ebre, a partir del 25 de juliol. 

L’objectiu és inaugurar una primera exposició amb totes les imatges dels bombardejos que va patir Corbera d’Ebre durant l’episodi, una segona mostra amb el reportatge fotogràfic que la Direcció General de Regions Devastades va fer de l’abast de la destrucció causada al poble, i una tercera amb la tasca de construcció de nous edificis duta a terme pel mateix organisme, incloent-hi plànols i documentació. 

Per últim, l’associació projecta la recuperació mitjançant documentació i testimonis familiars de la història personal d’un nen, Manuel Álvarez, que estant a Corbera d’Ebre en plena batalla de l’Ebre fou salvat per un brigadista canadenc. Després d’una recerca de dècades, es van retrobar.

Comentarios
Multimedia Diari