Més de 300 alumnes juguen als jocs del XV Tradijoc a l'Ebre

Es tracta d’una trobada de jocs populars i tradicionals de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta que recupera el patrimoni lúdic del territori

17 mayo 2019 15:28 | Actualizado a 17 mayo 2019 15:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Més de 300 xiquets de primer d’ESO van participar ahir a la XV edició del Tradijoc, la trobada de jocs populars i tradicionals de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. En aquesta ocasió ha tingut lloc als carrers i places de Gandesa.

Es tracta d’una iniciativa endegada ara fa catorze anys pel professorat del departament d’educació física dels instituts de Flix, Móra d’Ebre i Escola Santa Teresa, també de Móra d’Ebre, a la qual s’hi van afegir posteriorment l’institut Terra Alta de Gandesa, l’Institut Escola Mare de Déu del Portal de Batea, l’Institut Escola 3 d’Abril de Móra la Nova i l’Escola d’Educació Especial Jeroni de Moragas de Móra d’Ebre.

En aquesta edició s’ha assolit un rècord històric de participants, reunint al voltant de 315 xiquets i xiquetes. Això és a causa de la participació de quaranta-cinc nois i noies d’Alemanya, Àustria i Letònia que estan a la Terra Alta realitzant un Erasmus amb l’Institut escola de Batea. 

Aquest fet ha donat peu que s’haja fet un recull dels jocs que es van jugar, amb textos en català i anglès, que ha editat l’associació cultural Lo Llaüt d’Ascó, amb el patrocini del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre.

El llibret conté 28 jocs tradicionals de les Terres de l’Ebre entre els quals poden destacar el joc de les birles, les carreres de pedres, de sacs i amb els peus lligats, jocs de persecució com moros i cristians, jocs típics de romiatges com ara la corretja i estirar la corda, jocs de carrer com el tello o xelma, els quatre cantons, el mocador, les boles, la rebelluga...

Ahir els alumnes (i una cinquantena de professors i monitors) van gaudir d’una intensa jornada durant tot el matí, dividits en grups dels diferents centres, acompanyats d’un professor i amb joves monitors que cursen 1r de Batxillerat de l’institut de Gandesa que van encarregar-se d’explicar-los els jocs i dinamitzar-los. 

El Tradijoc se celebra de forma itinerant cada any en una localitat diferent. La iniciativa compta amb el recolzament del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu del Tradijoc, durant tots aquests anys en què s’ha celebrat, és educar a través del joc tradicional i popular, ja que aquest pot esdevenir un bon recurs per a potenciar actituds bàsiques d’inclusió, respecte, solidaritat i tolerància, esdevenint el protagonista i eix conductor pel coneixement i recuperació del patrimoni lúdic de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

Comentarios
Multimedia Diari