Aprovada, tot just fa un mes, la declaració d’impacte ambiental del projecte de l’autovia A-68 del tram comprès entre Fuentes de Ebro i Valdealgorfa, la Cambra Oficial de Comerç Indústria i Navegació de Tortosa ha liderat un manifest a favor del desdoblament de l’N-420 fins al Corredor del Mediterrani, el qual ha rebut el suport dels alcaldes i consells comarcals del territori, així com del Baix Aragó. Es tracta d’una nova empenta a una reivindicació històrica.
Ahir dimarts es va presentar aquest manifest en un acte públic on també va participar el director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Pere Padrosa, i el subdelegat del Govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté.
Així, es demana que des del municipi de Valdealgorfa fins al Corredor del Mediterrani el desdoblament es realitze per l’actual N-420, pel tram comprès entre les comarques del Matarranya, Terra Alta i Ribera d’Ebre. La Cambra de Tortosa, en representació dels interessos de les Terres de l’Ebre, també ha manifestat que aquest desdoblament hauria d’incloure una futura i desitjable autovia a la zona sud de l’Ebre, mitjançant el desdoblament de la C-43 en el tram que comprèn el municipi de Gandesa, el del Pinell de Brai fins arribar al municipi de Benifallet, així com la interconnexió a Móra d’Ebre amb l’Eix de l’Ebre C12 tram de l’eix occidental Amposta-Lleida-França.
El subdelegat Sabaté va recordar que aquesta és «una batalla en la qual fa molts anys que lluitem». Sabaté es va comprometre a traslladar al ministre de Foment aquesta reivindicació territorial, fomentada també en vincles culturals històrics. «Aquest és un projecte de futur. Si no estem ben comunicats, no tenim moltes opcions de futur. No estem en contra d’altres opcions d’altres territoris com el de Castelló, però hem de doblar les solucions. I desdoblar vies de comunicació és també salvar vides», va declarar.
També el director Padrosa va expressar que s’hauria de «superar el tecnicisme polític per tal que el desdoblament fos considerat i es convertís en una obligació a tenir planificada». Padrosa va recordar la font de riquesa imprescindible que són les comunicacions i el fet que el Corredor del Mediterrani necessita «aquestes branques i potes, si no, es queda en no res».
La via natural i més curta
El president de la Cambra de Tortosa, José María Chavarría, ja va explicar res més començar l’acte d’ahir al vespre a la Cambra que l’ens cameral lluita des de fa més d’un segle pels interessos de les Terres de l’Ebre i les seues comunicacions.«Volem desdoblar l’N-420 perquè ens avalen també raons històriques. El riu Ebre és el nexe d’unió natural i el llegat dels seus pobles connectats ens ha arribat fins avui. És lògic que una autovia que es diu de l’Ebre acabe on mor l’Ebre. A més, és la via més curta», va expressar. «Demanem per favor, pensant en les generacions futures, que treballem plegats perquè puga ser una realitat». Chavarría va detallar les oportunitats que generaria que la via arribés cap a Sant Carles de la Ràpita i a Salou. «I ho demanem per les relacions històriques i culturals que tenen les Terres de l’Ebre amb el Baix Aragó».
La presidenta de l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre, María José Fernández, va expressar el seu ple suport al manifest. «Un dels objectius de l’AECE són les comunicacions, ja que són imprescindibles en un territori mal comunicat com el nostre». També l’alcalde de Gandesa, Carles Luz, va comunicar el seu suport per tirar endavant aquest projecte «que té tota la lògica i el sentit comercial» i oferir aquesta sortida al Mediterrani per l’Ebre per tal de treballar pel futur econòmic de les noves generacions.
Nova empenta a una reivindicació històrica
Fa gairebé vint anys que la Cambra de Comerç porta reivindicant la necessitat que l’A-68 es desdoble per les Terres de l’Ebre, ja que això seria una gran oportunitat per generar més activitat econòmica i per incrementar la productivitat de les empreses ebrenques, però també de les del Baix Aragó. El desdoblament de l’N-420, la C-43 i la C-12, en constituir la via natural per a dur a terme la projectada connexió d’Aragó amb el
mar Mediterrani, la consideren com «la millor alternativa pels ciutadans i pels interessos socioeconòmics existents en tots aquests territoris, un eix vial que constituiria un element real de dinamització i vertebració territorial».
A l’acte d’ahir també hi van participar Juan Carlos Gracia, alcalde d’Alcanyís, i Raimundo Cubeles, en representació de la Cambra de Terol. «El Baix Aragó se sent més de la ribera de l’Ebre que de Terol, de forma que el que demanem és quelcom molt obvi, seguir la via de comunicació natural que és l’Ebre, i que Aragó es connecte amb el mar», va expressar Cubeles. També Gracia va destacar la històrica relació comercial entre Alcanyís i Tortosa. «Teniu el suport del Baix Aragó en aquest projecte, hem de lluitar-hi i esperem que això no acabe aquí». De fet, properament se celebrarà un acte anàleg al municipi d‘Alcanyís.