El Departament de Territori i Sostenibilitat ha atorgat el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental, dins de la categoria de molins d’oli, al molí d’oli ecològic Identitat Extra Virgin Olive Oil d’Horta de Sant Joan, inscrit a la DOP Oli Terra Alta, aconseguint ser així el primer molí d’oli de Catalunya que obté aquest reconeixement ambiental.
Identitat Extra Virgin Olive Oil és un projecte familiar que es vertebra sobre la producció, l’elaboració i la comercialització d’olis d’oliva monovarietals empeltre, arbequina i piqual de la màxima qualitat provinents de finques pròpies, així com la difusió dels beneficis que aquests olis aporten per la salut i la preservació i respecte pels elements paisatgístics i patrimonials de les finques mitjançant experiències d’oleoturisme. Els olis estan certificats pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica i, a més, l’empeltre està protegit amb la Denominació d’Origen Protegida Oli de la Terra Alta. I amb l’afiliació a l’Agència Catalana de Turisme es garanteixen experiències d’oleoturisme d’alta qualitat.
«Estem molt contents d’haver rebut aquesta distinció. Crec que és important tenir el reconeixement de les administracions, que valoren que aquest és el camí a seguir», valora al Diari el propietari del molí d’oli, Toni Beltran.
«És important tenir el reconeixement de les administracions», valora el propietariEl molí va arrencar l’any 2016 i un any més tard s’engegarien les activitats relacionades amb l’oleoturisme, tal com explica Beltran. Tot el procés per a l’obtenció de l’oli en aquest molí es fa de forma completament ecològica.
El Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental és un sistema català d’etiquetatge ecològic que reconeix productes i serveis que superen determinats requeriments de qualitat ambiental més enllà dels establerts com a obligatoris per la normativa vigent, sent així més respectuosos amb el medi ambient.
Identitat Extra Virgin Olive Oil prioritza aquelles actuacions enfocades a prevenir la generació de residus, per una banda en el procés d’elaboració, envasat i distribució de l’oli i, per l’altra, en la resta d’activitats no productives relacionades amb l’administració i gestió del funcionament del molí, l’atenció als visitants i la venda directa. També valora els residus que genera, gestionant directament la sansa, les aigües del processat de les olives i les restes vegetals com a adob per les pròpies finques.
El procés d’extracció de l’oli, el procés de neteja i les mateixes instal·lacions estan projectades per optimitzar el consum d’aigua, reduir la quantitat i càrrega contaminant de les aigües residuals, i per estalviar energia sobretot en l’àmbit de la il·luminació, l’aigua calenta sanitària i la calefacció, l’aïllament de les portes i finestres i l’elecció dels materials constructius del molí. I finalment es fomenta la compra verda i innovadora per tal de disposar de productes i serveis més eficients i respectuosos amb el medi ambient.
Des de la Denominació d’Origen Protegida Oli Terra Alta han valorat molt positivament aquesta iniciativa i feliciten la bona feina que estan realitzant les empreses inscrites a la DOP, amb la vessant de producció de la qualitat de l’oli, essent més respectuosos amb el medi ambient i en la millora de la sostenibilitat. «El sector dels molins d’oli està experimentant els últims anys un intens procés de modernització i una evolució cap a l’elaboració de productes de gran qualitat i diversificant la seva activitat amb la incorporació de propostes d’oleoturisme i la venda directa dels seus productes al consumidor final», expressen.