Desenvolupar una nova teràpia per restaurar un microbioma saludable, reduir la inflamació intestinal i prevenir la fibrosi. Aquest és l’objectiu de l’estudi liderat per la investigadora Isabel Huber, del Grup de Recerca en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (DIAMET) de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), al seu torn liderat pels doctors Sonia Fernández-Veledo i Joan Josep Vendrell Ortega.
Així, recentment la investigació ha estat seleccionada en la convocatòria del programa CaixaImpulse Innovació. Concretament, ha rebut un ajut de 150.000 euros que la investigadora valora positivament. «CaixaImpulse Innovació és un programa de molta qualitat perquè fomenta la formació dels investigadors i perquè en l’àmbit econòmic contribueix a convertir les idees del laboratori en un producte o servei, que és la manera de fer que la ciència es materialitzi en benefici de la societat», afirma Isabel Huber.
D’aquesta manera, el projecte se centra a desenvolupar una nova teràpia per restaurar un microbioma saludable, reduir la inflamació intestinal i prevenir la fibrosi. ¿Quina és la relació? «El rellevant és que disminuint la quantitat d’un metabòlit intestinal, que es coneix com a succinat, contribuïm a la restauració de la microbiota saludable; paral·lelament, el succinat té un paper important en la inflamació intestinal i la fibrosi, per la qual cosa si reduïm la seva presència, també controlarem la inflamació i previndrem la fibrosi», detalla la investigadora.
Actualment, entre el 40-50% dels pacients no respon als tractaments convencionals, per la qual cosa necessiten altres opcions terapèutiques
Quant a quins factors contribueixen a una major o menor presència de succinat intestinal, Isabel Huber respon que «pot haver-hi factors dietètics, però també genètics». «Avui dia, la malaltia inflamatòria intestinal és un trastorn crònic caracteritzat per períodes de recaiguda i remissió, i encara no se’n sap la causa exacta. Per això, l’objectiu de l’estudi és desenvolupar un tractament oral que retorni el succinat a nivells saludables», afirma la investigadora. De fet, en estudis previs amb ratolins, els membres de l’equip han pogut demostrar que la reducció dels nivells de succinat intestinal, amb un bacteri que el consumeix, millora la inflamació intestinal. Han dissenyat una sèrie de molècules capaces de consumir succinat, n’han identificat la més prometedora i ara l’estan optimitzant.
CaixaImpulse Innovació contribueix a convertir les idees del laboratori en un producte o servei, que és la manera de fer que la ciència es materialitzi en benefici de la societat
Així, continua explicant, «la fibrosi és una complicació de la malaltia inflamatòria intestinal, en tant que les cèl·lules deixen de funcionar correctament i formen un teixit fibròtic que no fa la seva funció d’absorció, sinó que és un teixit disfuncional».
En aquesta mateixa línia, la investigadora recorda que la malaltia inflamatòria intestinal «és una patologia silenciosa perquè entre la simptomatologia s’inclou anar de manera freqüent al lavabo, fer femtes molt diarreiques, etc. per la qual cosa, socialment, la persona no en parla».
Per acabar, indica que els tractaments actuals no són del tot efectius. «El principal inconvenient és que són immunosupressors, és a dir, debiliten el sistema immune, per la qual cosa el o la pacient és més vulnerable a altres possibles infeccions. Per això, són necessaris tractaments més segurs com el que proposem», afirma Isabel Huber, qui afegeix que «actualment, entre el 40-50% dels pacients no respon als tractaments convencionals, per la qual cosa necessiten altres opcions terapèutiques».