<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Vida, dones i natura inspiren el 3er Festival Jordi Savall de Montblanc, Poblet i Santes Creus

També es reflexionarà sobre la història i la memòria. El certamen se celebrarà del 28 de juliol al 15 d’agost

27 marzo 2023 14:29 | Actualizado a 27 marzo 2023 14:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Torna el Festival Jordi Savall en la seva tercera edició, que se celebrarà entre el 28 de juliol i el 15 d’agost a Montblanc i als Reials Monestirs de Poblet i Santes Creus i un programa format per 14 concerts. El festival estarà dedicat a la vida i es posarà l’accent en “les dones que lluiten per la seva dignitat i llibertat” i en la naturalesa, ha afirmat Jordi Savall.

També es reflexionarà sobre la història i la memòria. El músic ha remarcat que els concerts estan lligats amb la voluntat de ser sensibles als temes actuals. La primer actuació, ‘Diàlegs de la memòria i de l’esperit’, tindrà lloc el 28 de juliol interpretat per Hespèrion i Jordi Savall.

Savall ha explicat que els concerts del festival estaran lligats a una voluntat de ser sensibles als temes actuals. “Com a músics, tenim el privilegi de fer sempre bellesa, emoció i treballar amb grans gegants de la música i això no ens eximeix de ser sensibles al que està passant al món”. Ha indicat que volen donar mostres que són sensibles als temes que preocupen avui dia.

Per això, el festival estarà dedicat a la vida i es posarà un accent a particular “a les dones que lluiten per la seva dignitat i llibertat” i també a la natura. “La natura és part de la programació perquè un dels problemes d’avui en dia és el món que s’està destruint per la nostra deixadesa”, ha lamentat.

El festival començarà el 28 de juliol amb ‘Diàlegs de la memòria i de l’esperit’ i serà interpretat per Hespèrion i Jordi Savall al Convent de Sant Francesc de Montblanc. Serà un programa elaborat amb músiques medievals jueves i musulmanes que comparteixen les tradicions del Mediterrani.

També destaca el concert ‘Catalunya comtat gran: temps de batalles, cants de gesta i planys’, que tindrà lloc el 30 de juliol al mateix espai i permetrà transitar per la música històrica del país des de la Revolta dels Segadors fins la caiguda de Barcelona i els Decrets de Nova Planta. El concert anirà a càrrec Hespèrion XXI amb la Capella Reial de Catalunya amb interpretació i direcció de Savall.

El Reial Monestir de Poblet tornarà a formar part del festival amb un concert el 29 de juliol titulat ‘Camins de l’ànima’, a càrrec de la Jove Capella Reial de Catalunya, sota la direcció de Lluís Vilamajó.

Músiques per la vida i la llibertat’

El Reial Monestir de Santes Creus acollirà l’11 d’agost el concert ‘Músiques per la vida i la llibertat’. Es tracta d’un homenatge a les dones que estan perseguides per la seva condició femenina en països com l’Afganistan, l’Iran, Palestina o Síria. Estarà interpretat per cantants d’aquests països: Jasmin Behnawa (Afganistan), Nazanin Saveh (Iran), Nai Barghouti (Palestina) i Waed Bpuhassoun (Síria) acompanyades pel conjunt Orpheus 21 i sota la direcció de Jordi Savall.

El músic oferirà també diversos concerts dedicats a la figura femenina, en aquest cas en les representacions de musa i de mare, a través dels concerts ‘Les llàgrimes i el foc de les muses’, el 12 d’agost, i dels ‘Stabat Mater’, realitzats per diversos compositors europeus que interpretarà La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations el 14 d’agost.

L’obra de compositores també hi estarà present amb programes com ‘L’Amante Segreto’ sobre músiques a l’entorn de la compositora Barbara Strozzi a càrrec del conjunt Hirundo Maris sota la direcció d’Arianna Savall i Peter U. Johansen, el 12 d’agost.

Naturalesa

Com ha desgranat Savall, la naturalesa també és un dels temes centrals d’aquesta edició del festival. El primer, el 13 d’agost, serà la interpretació de ‘Les quatre estacions’, de Vivaldi a càrrec de l’orquestra Le Concert des Nations que, en aquesta ocasió única, estarà integrada per les seves intèrprets femenines. El segon concert dedicat a la natura, i que clourà aquesta tercera edició del Festival Jordi Savall el 15 d’agost, porta per títol ‘Cants sobre la natura’ i s’interpretaran obres vocals de Fèlix i Fanny Mendelssohn a càrrec de La Capella Reial de Catalunya.

Figures internacionals

El festival ha destacat la participació d’artistes i solistes internacionals com la cantant cubana Teresa Yanet, la violinista Lina Tur Bonet, la pianista russa Olga Paschkenko i la cantautora algeriana Miléna Kartowski-Aïach. Així mateix, s’ha convidat la Liatoshynski Capella, formada per diversos músics provinents d’Ucraïna, protagonistes del concert ‘Mater Dolorosa’.

Per altra banda, el Festival Jordi Savall habilita aquest any per primera vegada el transport en autocar des de Barcelona, Tarragona i Reus. A més, el certamen comptarà de nou amb un espai gastronòmic amb productes de proximitat.

Pressupost

Com ha explicat el coordinador del Festival, Martí Sancliment, el certamen té un cost actual de 389.000 euros, incloent la despesa artística i la de coordinació i la de comunicació. Per assolir el cost, en les dues primeres edicions, que van ser deficitàries, la Fundació CIMA qui va apostar per tirar endavant el projecte i també Jordi Savall a nivell personal.

Sancliment ha apuntat que més d’un terç dels ingressos són aportacions públiques, un altre terç, aportacions privades i un altre terç són les entrades que es venen durant el festival.

Comentarios
Multimedia Diari