L’escriptora Clara Sánchez estrena ‘Universos Literaris’

El cicle de converses, que s’inaugura avui, convida als autors a desvetllar els aspectes més interessants del seu procés creatiu

19 enero 2022 19:10 | Actualizado a 20 enero 2022 06:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Compartir amb el públic els aspectes més personals i interessants de la seva obra literària. Aquesta és la raó de ser del cicle de converses sobre literatura Universos Literaris, un espai proper on el públic i els lectors es poden acostar a escriptors de renom que conversaran i desvetllaran els aspectes més interessants del seu procés creatiu, com, per exemple, què els inspira a escriure. La iniciativa, impulsada per la Fundació ”la Caixa” i la Fundación José Manuel Lara, atraurà fins a CaixaForum Tarragona quatre sessions de la nova edició, que avui (19 hores) inaugura l’escriptora Clara Sánchez, qui rebel·larà com trobar la inspiració i com fer-la servir durant el procés de creació de l’obra literària.

On es troba la inspiració? Com sorgeix l’espurna que desperta el desig d’explicar una història? Quina és la pols màgica que l’escriptor bufa sobre el seu text i que el fa esdevenir una meravella? Clara Sánchez creu que la inspiració és difícil, que tendeix a esquivar i qui s’hi entrebanca es pot sentir com la persona elegida. Al llarg de la seva trajectòria, l’autora, que va néixer a Guadalajara i viu a Madrid, ha publicat quinze novel·les, entre les quals Últimas noticias del Paraíso (Alfaguara, 2000), Presentimientos (Alfaguara, 2008), El cielo ha vuelto (Planeta, 2013) i Infierno en el paraíso (Planeta, 2021), un relat sobre la fugida d’una princesa saudí tancada en la seva pròpia gàbia d’or. Ha rebut nombrosos premis entre els quals destaquen el Premio Nadal per Lo que esconde tu nombre (2010) i a Itàlia el Premio Roma i el Premio Nazionale Vincenzo Padula, entre d’altres.

Més converses

Per la seva banda, el 23 de febrer el reputat escriptor Javier Cercas reflexionarà sobre l’ambigüitat intrínseca al gènere novel·lístic i el seu caràcter d’indagació. De fet, diu l’escriptor que la literatura és dinamita i que ho és tan bon punt fa esclatar tot allò establert. Segons l’escriptor, la literatura existeix per incomodar, per qüestionar l’establert i sobretot per introduir-nos dins del territori de l’ambigüitat, o dit amb les seves pròpies paraules, per «enfrontar-nos a aquell punt cec al qual no podem mirar si no és amb desconcert».

El 27 d’abril serà el moment en què l’escriptora Nativel Preciado parlarà sobre els entrecreuaments entre realitat i imaginació a l’hora d’inventar arguments i relats literaris. Per últim, el 18 de maig l’escriptora gallega María Oruña conversarà sobre l’ampli espectre narratiu dels relats que es defineixen com a novel·la negra i farà una anàlisi comparada dels relats clàssics amb novel·les actuals. També parlarà sobre diversos trucs narratius, com els cliffhangers, recursos visuals o girs impossibles, i de la necessitat de reprendre la veu narrativa amb una clara vocació literària, allunyada de l’audiovisual.

Trajectòria consolidada

El cicle Universos literaris es va iniciar l’any 2017 i, gràcies a l’èxit del format, avui ja és una proposta consolidada en la xarxa de tots els centres culturals CaixaForum. Un cicle que ha tingut una gran acollida perquè permet apropar els escriptors i artistes al públic, mentre despleguen l’univers dels seus mites. Així, els autors revelen els seus moments iniciàtics, i expliquen com enreden la musa.

Comentarios
Multimedia Diari