<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Sant Jordi: «La gent ha vingut motivada i, en tot el dia, no ha decaigut»

A Reus, els municipis de costa i les Terres de l’Ebre, l’afluència també va ser massiva

23 abril 2023 22:06 | Actualizado a 23 abril 2023 23:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb places i carrers plens, cues a les llibreries i les parades a vessar de gent, el Sant Jordi reusenc va col·locar el focus cultural en Xavier Amorós. Coincidint que aquest 2023 la ciutat commemora els 100 anys del naixement de l’escriptor, una marató de lectura va posar veu als seus textos. Xavier Bosch, amb 32 de març; i Xavier Sala i Martín, amb De la sabana a Mart van ser dels autors més buscats. En clau local, van destacar Marta Magrinyà, Coia Valls, Maria Lluïsa Amorós o Xavier Graset; i la reedició de Reus desaparegut, de Francesc Olesti, va tenir una gran sortida. El bon temps va acompanyar i Reus va poder treure’s l’espineta del 2022, quan la pluja intermitent havia deslluït la cita. Els llibreters parlaven ahir del millor Sant Jordi des que hi ha Covid i a les floristeries l’aposta era per rams i roses més arreglades.

«Ha anat molt bé, la gent ha vingut molt motivada i, en tot el dia, no ha decaigut», explicava Sergi Garcia, de la Llibreria Galatea, des del Mercadal. «No ens ha passat com l’any anterior, que va ploure, i segurament haurem fet el rècord des de la pandèmia», afegia. Elements festius i entitats van animar l’ambient fins al vespre. Amb tot, els reusencs hi van fer cap «una mica més tard del que és habitual quan Sant Jordi cau en dia laborable. En ser diumenge, ha estat a partir de les 11 h quan ha començat el moviment», explicava Berta Sirolla, de la Llibreria Abacus. Compartia la sensació que «hi ha hagut més activitat que l’any passat i s’ha notat que era festa. Estem molt contents».

Tampoc no van faltar les roses. Des de la floristeria Vallribera, Maria dels Àngels Úbeda explicava, mentre atenia sense pausa la clientela, que «a més de la rosa de sempre, ens demanen rams i alguna cosa més arreglada. Estem venent roses més treballades».

En la marató de lectura de textos de Xavier Amorós van participar un centenar de persones, tal com detallava la directora de les Biblioteques Municipals, Cristina Garreta, que precisava que «molts s’han ofert a llegir sobre la marxa». La majoria de fragments van ser extrets dels llibres El camí dels morts, De Reus estant i Històries de la plaça Prim, tot i que «hi ha hagut lectors que ja n’havien triat algun i el portaven».

La filla de l’escriptor reusenc, Maria Lluïsa Amorós, expressava que «tot el que se li està dedicant fa que no hagi marxat. Cada pensament, cada paraula, el fa reviure. I jo sempre el tinc present». L’Any Amorós ha estat una ocasió perfecta per rellegir aquest autor i, com que alguns llibres seus ja no es troben, «la gent busca les obres completes o acudeix a les biblioteques».

Als carrers del centre, que van registrar un flux continu de gent, els primers turistes es barrejaven amb el veïnat. Una setantena d’entitats, nou parades de llibres i 12 floristeries van escampar-se per tot el nucli. I a les terrasses no quedava ni una cadira buida. A les portes de les gelateries, les llargues cues deixaven imatges impròpies de l’abril enmig de l’ambient gairebé estiuenc que haurà marcat aquest Sant Jordi.

A Cambrils, l’epicentre va tornar a ser el passeig marítim, on es va instal·lar el mercadet de la Unió de Botiguers. L’afluència de gent va ser molt bona durant tot el dia i va haver-hi des de roses solidàries per a Pels Valents fins a actuals musicals. A Salou, l’activitat es va concentrar al passeig Jaume I, on es va poder gaudir també d’un espectacle infantil, una ballada de sardanes, una batucada amb els Atabaladors de Salou o un vermut popular solidari. A Vila-seca, el Castell va ser protagonista amb les parades de llibres i roses i també d’una cantata de les escoles del municipi. També hi va haver una festa popular a càrrec de la Colla Gegantera i Grallers de Vila-seca i l’Esbart Dansaire Ramon d’Olzina o una ballada de sardanes.

A Calafell les parades de llibres i de roses van omplir els carrers. A més dels títols més mediàtics, van tenir un gran atractiu les obres d’artistes locals, especialment Gemma Ventura, que va guanyar el premi Josep Pla per La llei de l’hivern, la seva primera novel·la. Els llibreters van destacar el volum de vendes en una de les millors jornades de Sant Jordi. La jornada de sol va permetre lluir un Sant Jordi on la festa tradicional també va tenir una gran participació al Vendrell amb ballades de sardanes, signatures de llibres i actes culturals.

A les Terres de l’Ebre, la pluja finalment no va ser un problema. Tot i el temps del dia anterior, les parades de llibres i roses van poder sortir al carrer i animar les famílies, grups d’amics i parelles que s’hi acostaven per xafardejar les últimes novetats literàries. A Tortosa, hi havia un gran ambient de persones passejant entre els estands de llibreries, floristeries, entitats i bestiari popular exhibit, acompanyades de música en directe i animació amb una desfilada representant els personatges de la llegenda de Sant Jordi. Com no podia ser d’altra forma, van tenir molt de pes els autors ebrencs, que van presentar i signar les últimes novetats publicades.

Comentarios
Multimedia Diari