<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La Fundació La Caixa augmenta a 225 milions el pressupost per a acció social a Catalunya el 2024

Suposa un increment de 38 milions d’euros respecte de l’any anterior. Un total de 100 milions d’euros es destinaran als programes socials de l’entitat, adreçats especialment als col·lectius més vulnerables

26 octubre 2024 16:36 | Actualizado a 26 octubre 2024 16:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, i el president de la Fundació ”la Caixa”, Isidre Fainé, han signat un acord que recull la col·laboració entre les dues institucions en matèria d’acció social, cultura, educació i investigació per a aquest any.

En virtut d’aquest conveni, la Fundació ”la Caixa” augmenta a 225 milions d’euros la totalitat de la inversió social que durà a terme a Catalunya el 2024, fet que suposa un increment de 38 milions d’euros respecte de l’any anterior. Un total de 100 milions d’euros es destinaran als programes socials de l’entitat, adreçats especialment als col·lectius més vulnerables.

«L’increment de la nostra inversió social a Catalunya mostra el ferm compromís de la Fundació “la Caixa” amb la societat, i amb el desenvolupament social i humà de totes les persones. La missió de la Fundació ”la Caixa” des dels seus orígens continua immutable: construir una societat millor i més justa que doni més oportunitats a qui més ho necessita. Per això, cada dia treballem per aconseguir l’avenç social i perquè ningú no es quedi enrere», ha expressat el president de la Fundació ”la Caixa”, Isidre Fainé.

Isidre Fainé: «La missió de la Fundació ”la Caixa” des dels seus orígens continua immutable: construir una societat millor i més justa que doni més oportunitats a qui més ho necessita».

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha manifestat: «La col·laboració publicoprivada és essencial per oferir uns serveis públics de qualitat que millorin la vida de la ciutadania. L’acord que hem firmat respon al compromís del Govern de treballar per una societat més justa i igualitària, que atengui les necessitats d’aquells ciutadans i ciutadanes que més ho necessiten».

Salvador Illa: «La col·laboració publicoprivada és essencial per oferir uns serveis públics de qualitat que millorin la vida de la ciutadania».

Entre els objectius bàsics marcats a l’acord destaquen la lluita contra la pobresa infantil, la promoció de l’envelliment actiu i saludable, l’atenció a persones amb malalties avançades, així com la millora de les condicions laborals i vitals de persones amb discapacitat o en risc de exclusió. A més d’aquestes línies d’actuació, l’acord també contempla accions als àmbits educatiu, cultural i de recerca.

Alguns dels projectes prioritaris que fan palès el compromís de l’entitat amb Catalunya i amb una atenció especial a les activitats desenvolupades a l’àmbit de la pobresa i l’acció social, són els següents:

CaixaProinfància, un dels programes estratègics de la Fundació, que es desenvolupa per tal de combatre la pobresa infantil. Aquesta iniciativa s’adreça a infants i adolescents d’entre 0 i 18 anys, les famílies dels quals estan en situació o risc d’exclusió. El 2023, aquest programa va atendre 20.555 nenes i nens i 13.056 famílies a Catalunya.

Els projectes d’integració laboral, entre els quals destaca el programa Incorpora, tenen com a objectiu fomentar la contractació dels col·lectius amb més dificultats per trobar feina. Al llarg del 2023 es van facilitar un total de 12.081 llocs de treball a Catalunya gràcies a la col·laboració de 4.182 empreses i de les 140 entitats socials encarregades de desenvolupar aquest programa. La branca dedicada a fomentar l’autoocupació va permetre la creació de 557 microempreses.

El programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades tracta de millorar la qualitat de l’atenció a les persones que es troben al final de la vida, així com a les famílies. A Catalunya, aquest programa va atendre més de 9.000 pacients i prop de 10.000 familiars durant el 2023 gràcies a la tasca de 12 equips d’atenció psicosocial que actuen a hospitals i residències de gent gran.

El programa de Gent Gran fomenta la participació social d’aquest col·lectiu amb l’objectiu de reivindicar el valor de la seva experiència i situar-los com a protagonistes actius de la societat. Aquest projecte els ofereix l’oportunitat de formar-se en projectes culturals, socials i de noves tecnologies. Més de 188.000 persones van participar en les prop de 6.800 activitats impulsades als 208 centres on es desenvolupa aquest programa a Catalunya.

Pel que fa a les Convocatòries d’Ajuts a Projectes Socials, el 2023 la Fundació va augmentar la inversió fins a superar els 10 milions d’euros, destinats a 354 projectes d’entitats.

D’altra banda, destaca també la tasca de divulgació que es desenvolupa a través del Palau Macaya a Barcelona, declarat el 2023 Centre Internacional per a les Ciències Humanes i Socials de la Unesco, així com de l’Observatori Social de la Fundació ”la Caixa”, un espai per al debat i la reflexió que recolza la investigació social a través de convocatòries que a Catalunya van finançar 13 projectes el 2023, amb un pressupost total de 850.000 euros.

A Catalunya, la Fundació ”la Caixa” també compta amb una entitat d’acció social directa, la Fundació de l’Esperança, que té com a objectiu promoure l’autonomia i facilitar la inclusió social de persones en situació de pobresa i de vulnerabilitat. El 2023, la Fundació de l’Esperança -que va celebrar el seu 10è aniversari- va atendre 2.177 persones i va acollir 74 dones en situació de vulnerabilitat a la Casa de Recés (Barcelona).

Increment de la inversió en investigació en salut

En l’àmbit de la investigació científica, la Fundació finança projectes en biomedicina i salut a través de diferents convocatòries de recerca i innovació:

Les convocatòries CaixaImpulse d’Innovació en salut, que el 2023 van impulsar un total de 14 projectes de transferència de coneixement a la societat, destinant ajuts per valor de gairebé 2 milions d’euros a Catalunya.

La convocatòria CaixaResearch de Recerca en salut, que el 2023 van finançar 7 projectes de recerca en biomedicina i salut amb una inversió total de més de 6 milions d’euros a Catalunya.

El pressupost d’inversió en recerca en salut arriba al 2024 a 57 milions d’euros a Catalunya, degut especialment a les obres de desenvolupament del CaixaResearch Institute, el primer centre de recerca especialitzat en immunologia d’Espanya i un dels primers a Europa. Aquest centre, que la Fundació ”la Caixa” està construint davant del Museu de la Ciència CosmoCaixa, a l’entorn natural de Collserola, estarà ubicat en un edifici sostenible, amb espais i equipaments de primer nivell. El centre tindrà una clara vocació de col·laboració amb l’ecosistema científic i pretén contribuir a la innovació i la competitivitat en el sector de la salut, estratègic per a la Unió Europea.

Així mateix, la Fundació ”la Caixa” manté col·laboracions estratègiques amb centres de recerca i hospitals per generar nou coneixement biomèdic i traslladar-lo a la societat, com l’Institut de Salut Global Barcelona (ISGlobal), l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa), el Vall d ‘Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), el Barcelona Beta Brain Research Center (BBRC) o l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu (IRSJD).

Més de 2 milions de visitants als centres culturals de Catalunya

En el terreny de la divulgació de la cultura i la ciència, la Fundació ”la Caixa” fomenta el desenvolupament individual i col·lectiu a través de les exposicions i activitats que programa a la xarxa de centres CaixaForum a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, així com al Museu de la Ciència CosmoCaixa i als Jardins de Cap Roig.

En total, els centres de divulgació cultural i científica de la Fundació ”la Caixa” a Catalunya van rebre 2.057.864 visitants l’any passat. El centre més visitat el 2023 a Catalunya va ser CosmoCaixa, amb més d’1,2 milions de visitants.

El programa Art for Change, convocatòria anual que impulsa projectes de creació artística que fomentin la participació de col·lectius en situació de vulnerabilitat com a motor de transformació social, va impulsar 6 projectes a Catalunya el 2023. En el camp de la música, el 2023 es van planificar un total de 186 concerts a Catalunya, amb un total de 31.838 assistents.

La Fundació ”la Caixa” compta també amb aliances amb nombroses institucions del sector cultural com ara les fundacions del Conservatori i del Gran Teatre del Liceu, la Fundació Joan Miró, el Palau de la Música, i el MNAC, entre d’altres.

Beques de grau i postgrau per oferir més oportunitats

La concessió de beques perquè els estudiants i els investigadors puguin ampliar la seva formació i desenvolupar la seva carrera a les millors universitats i centres de recerca del món és un altre dels pilars de l’àrea d’Educació i Beques de la Fundació. El 2023, es van concedir un total de 88 beques de Grau, Postgrau, Doctorat i Postdoctorat a estudiants de Catalunya.

Finalment, el 2024 es continuarà desenvolupant el programa EduCaixa, que engloba una oferta educativa en què la Fundació ”la Caixa” ofereix diferents recursos a escoles, professorat i alumnat per tal de fomentar la transformació de l’educació. L’any 2023, més de 2.000 escoles de tot Catalunya, amb un total de 494.158 escolars i 146.588 docents, van participar en recursos i activitats d’aquest projecte.

Comentarios
Multimedia Diari