Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El ‘sacrifici humà’ a les parets de Capçanes

Una ruta cultural dona a conèixer un dels conjunts d’art rupestres més destacats i rars de Catalunya

08 abril 2023 16:17 | Actualizado a 08 abril 2023 16:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una ruta cultural dona a conèixer un dels conjunts d’art rupestres més destacats i rars de Catalunya ubicat a Capçanes (Priorat), que habitualment no és accessible al públic general. La zona concentra una alta densitat de pintures d’art llevantí en un mateix territori.

Una trentena de persones han visitat aquest dissabte ‘La matança’, l’única escena de l’arc Mediterrani que representa un sacrifici humà d’una comunitat contra una altra. És una de les tres pintures que es poden veure de prop en un recorregut organitzat per Còdol Educació i l’Ajuntament de Capçanes, que mostra aquest patrimoni cada primer dissabte de mes. Excepcionalment, aquesta Setmana Santa s’han preparat tres sortides, l’última de les quals serà aquest Dilluns de Pasqua.

$!Detall de l’escena la ‘matança’ en un dels abrics de la roca. FOTO: Ariadna Escoda

Abans d’arribar als espais visitables, els participants de la ruta ‘Capçanes -10.000 Viu els camins de l’art rupestre del Priorat’ han hagut de caminar muntanya amunt una estona. La primera de les parades ha estat l’abric del barranc de la Vall, on es troba l’escena de ‘La matança’. «No és una matança animal, sinó humana. És la primera i única vegada que es troba representada en tot l’art llevantí, per això té aquesta rellevància dins de l’arc Mediterrani», ha assenyalat Joan Ferré, educador de Còdol Educació.

$!Una trentena de persones han participat avui dissabte en aquesta activitat. FOTO: Ariadna Escoda

Més enllà d’aquesta escena, del conjunt d’art rupestre de Capçanes en destaca la densitat de pintures en un mateix territori. A tot Catalunya hi ha 120 abrics amb representacions rupestres, 43 dels quals són a la comarca del Priorat. D’aquests, 19 es troben al terme municipal de Capçanes. Les roques es van pintar entre 11.000 i 8.000 anys enrere, en una època de transició entre el paleolític i el neolític que queda reflectida en les obres. Entre les restes que encara es conserven s’hi reconeixen figures d’arquers, persones que ballen en cercle i animals com per exemple cérvols i un bou de grans dimensions.

Unes restes descobertes fa 17 anys

Tot el conjunt artístic de Capçanes no es va descobrir fins el 2006, moment a partir del qual es va iniciar una tasca de protecció i conservació de l’espai. D’aquesta manera, no s’hi pot accedir per lliure i cal reservar cita prèvia per veure les pintures de prop. L’Ajuntament de Capçanes i Còdol Educació impulsen una ruta cultural per donar-les a conèixer i posar-les en context. Tot i que les sortides s’organitzen el primer dissabte de cada mes, de forma excepcional s’han organitzat tres activitats coincidint amb la Setmana Santa.

La proposta ha atret públic familiar de proximitat, com és el cas de Jacob Suñol, veí de Sant Cugat del Vallès. «Estudio antropologia a la UOC, ens van comentar aquesta activitat i a última hora vam decidir venir amb els nens», ha explicat. Aquest dissabte, una trentena de persones s’han acostat fins aquest municipi prioratí per viatjar al passat de la mà d’aquestes obres. La pròxima oportunitat per veure les pintures serà aquest Dilluns de Pasqua.

Comentarios
Multimedia Diari