Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Aprendre a llegir jugant és possible

Glifing, el mètode d’aprenentatge per infants, converteix la lectura en un joc d’ordinador o tauleta. Té més de 200.000 usuaris a tot el món

18 septiembre 2023 11:14 | Actualizado a 19 septiembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aprendre a llegir no és un procès natural. És per aixó que cal ensenyar-lo de forma explícita i enternar-lo convenientment. Fa deu anys que la psicòloga barcelonina Montserrat García es va proposar el repte de crear una eina lúdica per solucionar els problemes de lectura del seu fill, que pateix dislèxia. Va ser quan va idear Glifing, un revolucionari mètode d’aprenentatge i entrenament de la lectura, que ofereix als infants un entorn interactiu d’entrenament lector que converteix la lectura en un joc d’ordinador i/o tauleta per motivar-los, amb noves experiències, en el meravellós món de la lectura. Avui en dia,Glifing s’utilitza amb èxit a més de 750 escoles, 800 consultoris amb més de 200.000 usuaris de 20 països.

El sistema mesura el nivell de lectura d’estudiants fins als 16 anys, als quals ofereix un programa d’aprenentatge personalitzat mitjançant quatre sessions setmanals de quinze minuts cadascuna, on treballen habilitats cognitives com la memòria, l’atenció i la comprensió.

La creadora de Glifing explica que el joc crea «petits esglaons» perquè l’alumne pugui «pujar l’escala de l’aprenentatge de la lectura» sense desmotivar-se. Des del seu desenvolupament, l’objectiu sempre ha estat detectar i tractar possibles problemes de comprensió lectora des del principi.

Garcia argumenta que «solem escudar-nos darrere del ja madurarà, aquest nen, ara no llegeix gaire bé però, com que és intel·ligent, madurarà i llegirà» una situació que «moltes vegades trasllada el problema any rere any i així arribem a l’ESO i no entenem el que llegim».

La lectura influeix en molts àmbits acadèmics i un mal domini comporta dificultats en l’aprenentatge i, fins i tot, una probabilitat més gran de fracàs escolar i de l’abandonament de les aules, un problema que a Espanya va afectar el 14% de l’alumnat el 2022.

Glifing treballa de manera integral amb els hàbits dels més petits, però també dels pares, que sovint justifiquen els problemes dels seus fills i els treuen importància: «per no excusar-se, cal mesurar, perquè els números són molt clars i et diuen quan hi ha una dificultat i com cal treballar», defensa Garcia.

Una cursa en patins propulsada per la rapidesa de lectura dels nens o un combat de naus espacials són algunes de les activitats digitals dissenyades per captar l’atenció dels nens mitjançant colors vius, personatges amb què es poden identificar i escenaris estimulants, alhora que posen a prova les seves habilitats. Quan el programa avalua el nivell de l’alumne, primer estableix un programa d’activitats que se centren en la pronunciació de les paraules per als nivells més baixos i, posteriorment, en el ritme de lectura. «S’ha perdut la idea de llegir a certa velocitat», afegeix Garcia, tot i que la lentitud fa que l’alumne es desconcentri i que sigui incapaç de comprendre el significat del text. Si bé el joc cerca la disciplina personal dels alumnes, moltes de les activitats estan dissenyades per ser jugades en parella en companyia dels pares o docents.

Molts avantatges

A casa nostra, un dels centres on es fa servir el mètode Glifing, pràcticament des de la seva creació, és Educa’t Reus. La seva directora i mestra, Laura Roig, té molt clar que «Glifing és una eina amb moltes avantatges i per aixó la utilitzem». Va ser l’any 2014 quan, veient que sempre es feien servir els mètodes tradicionals per ensenyar a llegir als infants «vaig investigar altres mètodes i em vaig formar en Glifing», explica Laura Roig, qui afegeix que «creia que es podia aprendre a llegir de forma diferent, no tan aburrida».

Entre els molts avantatges que la directora de Educa’t Reus destaca de Glifing, està que «es pot fer des de casa. També et permet treballar cada dia de la setmana, encara que ells recomanen un mínim de 4 dies (15 minuts cada dia), el fet de treballar des de casa et permet fer-ho tota la setmana. A més, el nivell lector ho adquireixes abans que amb un mètode tradicional i a sobre és més barat. Pot sortir per uns 100 euros al mes, quan qualsevol mètode tradicional et pot costar 30 euros per sessió, amb un mínim de 8 sessions», explica Roig.

El paper de la familia

Una de les claus de Glifing és que «estudia molt bé la precisió lectora del nen, la velocitat i la comprensió i ofereix resultats al professional, amb sessions personalitzades a cada nen, sempre en contacte amb la família». Laura Roig destaca especialment el paper de les mares i pares perquè «la família és clau en Glifing, té comunicació amb el professional i s’encarrega de corregir, animar el nen i crear-hi un vincle molt especial». El perfil dels usuaris de Glifing en Educa’t Reus és el de nens de cicle inicial o més grans als quals se’ls ha detectat dislèxia (a partir de 3r) o amb dificultat d’aprenentatge.

Respecte a les males dades dels nens espanyols en quant a comprensió lectora, Laura Roig té molt clar que «la lectura cal treballar-la amb el nen quan veritablement està preparat, a partir dels sis anys i no abans. En canvi, abans cal treballar molt més les habilitats de prelectura i això no es fa prou a Espanya. Són habilitats que ajudaran el nen a llegir».

Els bons resultats del projecte i dels reconeixements que ha rebut Glifiing (el segell PIME INNOVADORA el 2022 i el premi Madblue Awards 2023, que posen el focus en la qualitat innovadora i sostenible) han expandit el projecte per diferents països, especialment de l’entorn hispanoparlant .

Comentarios
Multimedia Diari