La gran festa de la paraula i les lletres. Aquesta és l’ànima del Dia Mundial de la Poesia, que es va celebrar ahir. Un clam uníson d’expressió i diversitat que enguany va homenatjar a Francesc Vicent Garcia, conegut com a rector de Vallfogona, en el quatricentenari de la seva mort. A Tarragona es van entregar els Premis de Poesia Infantil i Juvenil Olga Xirinacs, una iniciativa en el marc del Pla Educatiu d’Entorn i que impulsen l’Institut Municipal d’Educació, la Generalitat i la Biblioteca Pública. Els centres participants van ser els instituts Pons d’Icart, Martí i Franquès i Tarragona i les escoles Cèsar August, Saavedra, Pau Delclòs, Sant Pere i Sant Pau, Tarragona, Marcel·lí Domingo, El Serrallo, El Miracle, l’Escola de Pràctiques i Mare de Déu del Carme.
Els guardons van reconèixer el talent literari d’una desena d’infants i joves, sota l’empara de l’escriptora Olga Xirinacs, qui va esperonar als participants a continuar escrivint sense límit d’edat, perquè «com més t’entrenes i més llegeixes, més surten els poemes; la poesia no té edat», va afirmar la bibliotecària i conductora de l’acte, Imma Pujol, qui posà d’exemple el dramaturg i poeta Josep Vallverdú.
Els joves van presumir amb les seves acurades paraules de les Trobades inesperades entre «els tres porquets que són molt boniquets, es van trobar a en Doraemon que diu que és un rodamón, i caminant van ensopegar amb en Patufet, que sense voler, se li va escapar un pet». Mentrestant, el públic va quedar encisat amb els versos «m’agraden els teus cabells! De cargol o d’eriçó, d’espagueti o fideuó, rossets o com el carbó», del poema M’agrades si... i el cant a la disbauxa de Visca el Carnaval, quan «cal posar-se una disfressa, sigui de viquing, ninja o de vampiressa, el confeti és el protagonista, però sóc jo la reina de la pista».
L’Hospital de Reus va celebrar una lectura de poemes amb música en directe. FOTO: Alba Mariné
D’altra banda, els amants dels animals van sospirar amb Buf buf fa el meu gos perquè «Lucky no és un animal de companyia és la meva família», mentre que El viatge recordà que «el meu desig em fa volar, visitar deu mil paratges, als meus somnis puc viatjar i parlar tots els llenguatges». Així mateix, La ciutat que estimo va ser una declaració que «estimo la mar i la meva costa: l’arena fina i els peixets, les petxines i els barretets. No m’agrada trobar cap plàstic, contaminen i em fan fàstic». D’altra banda, el públic es va imaginar com seria Ula que «és una ombra que viu en un poblet, per on va el mal escombra, i de nen pesca el més petitet», a més de sentir la solitud del Poema de l’institut quan «l’aula s’omple d’avorriment, acumulat en algunes lliçons, va i ve, puja i baixa, a cada canvi de classe s’omple el passadís, estudia, aprèn, fa, escriu, tothom mentre xerra intenta fer alguna cosa».
Així mateix, la poesia va ser l’expressió de la imaginació d’Elefants volant, «jo només vull veure elefants volant, veure una formiga gegant, viure com l’últim dia, en lloc de passar-me-la plorant», com paraules que van evocar els records d’El menjador és buit: «Il·luminant suaument el menjador, els rajos de sol entren pel finestral, produint una agradable escalfor, sobretot quan el dia és jovial; recordo molt bé aquella habitació, solia estar sempre impregnada de vida i era ella esperant amb emoció, per donar-te una calorosa acollida».
Reus, música i poesia
Per la seva banda, l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus es va afegir a la celebració amb la col·laboració de les Biblioteques Municipals i l’Associació Amics de l’Hospital, amb una lectura de poemes de diversos i la participació de professionals, usuaris i acompanyants, amb el rerefons de la música d’Ars et Corpus. Així mateix, es va instal·lar una taula amb llibres de poesia a disposició de tothom qui se’ls va voler emportar, ja que formen part del projecte La leCtURA cura.
Un jardí poètic a Ulldecona
L’Institut Manuel Sales i Ferré d’Ulldecona va inaugurar ahir el jardí poètic que s’ha creat al pati de l’únic centre educatiu de secundària i batxillerat del municipi del Montsià. És una iniciativa sorgida des de l’optativa de Creació Literària, que cursen alumnes de 1r de Batxillerat. Consta de 24 faristols amb la mateixa quantitat de poemes, tant de poetes de tot el domini lingüístic del català, com de poesies en llatí i grec (on s’hi han reproduït la versió clàssica i la traducció al català) gràcies a la col·laboració de l’alumnat i professorat d’aquestes dues llengües. Cada estudiant de Creació Literària també ha escrit una poesia que forma part del jardí poètic. «Fent poemes podem explicar el que sentim i ho podem expressar en tota llibertat», van explicar.
A l’Institut Manuel Sales i Ferré d’Ulldecona es va inaugurar un jardí poètic. FOTO: j. revillas
Aquest espai també servirà com a racó de lectura a proposta dels mateixos alumnes. La professora de l’àrea, Àngela Buj, va destacar que «el jardí està obert a la incorporació de més poesies, i que no siga un jardí estàtic, sinó que es puguen llegir els textos preferits de cadascú».
A TGN es van celebrar els Premis de Poesia Infantil i Juvenil Olga Xirinacs (al centre), envoltada de l’alcalde, Pau Ricomà, el regidor d’Educació, Manel Castaño, la directora dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Lourdes Malgrat; i la inspectora d’Educació, Rosa Maria Codines. FOTO: Tjerk van der Meulen