Sebastià Juan Arbó, reconegut escriptor del Montsià serà homenatjat a Amposta entre aquest any 2022 i gran part del 2023. Amb l’objectiu de reivindicar la seva figura i l’estudi de la seva obra, en aquest mateix municipi tindran lloc diverses iniciatives com una exposició que mostrarà el procès de creació literaria d’Arbó, rutes guiades per indrets destacats de la seva obra, jornades de lectura en veu alta i conferències que mostraran aspectes poc estudiats del treball de l’autor.
Durant les Jornades de les Lletres Ebrenques, aquest cap de setmana, es presentarà el I Congrés Arbó. L proposta, coincidint amb l’efemèride del 120è aniversari del naixement de l’escriptor, iniciarà un any amb activitats literàries que fomentaran, el coneixement de la literatura d’un autor tan pròxim, així com l’interès per la investigació.
«El congrés vol ser el primer gran esdeveniment acadèmic que aplegue investigadors i especialistes que estudien la figura i l’obra de Sebastià Juan Arbó», explica l’estudiós de l’obra de l’escriptor, Joan Antoni Forcadell, afegint que la iniciativa apareix «en un context propici. En els últims deu anys s’ha anat fent una feina important de recuperació de la figura d’Arbó. Van apareixent cada vegada més estudis i de millor qualitat, publicacions destacades en l’àmbit nacional i es van fent cicles i conferències».
Sebastià Juan Arbó va nàixer el 23 d’octubre de 1902 a la Ràpita, municipi que també l’ha homenatjat durant la celebració dels Orígens i que, si hi ha un molta ponents, també formarà part del congrés. Arbó, als vuit anys es va traslladar a Amposta, on se celebra aquest esdeveniment que durarà un any i finalitzarà l’octubre de 2023.
Així, durant un any s’aniran fent actes com la lectura conjunta del recull de contes recentment publicat Totes les narracions del Delta, a la biblioteca comarcal, una exposició amb els manuscrits d’Arbó que inclourà unes jornades didàctiques adre-çades a l’alumnat de 4t d’ESO a l’arxiu o un homenatge al promotor de l’obra de l’escriptor, Mario López Albiol.
A més, durant el 2023 s’organitzaran rutes literàries on es podran visitar indrets que apareixen a les obres d’Arbó, i també hi haurà intervencions radiofòniques amb alumnat de centres educatius, estudiosos de l’obra i el I congrés Sebastià Juan Arbó, que tindrà lloc entre l’arxiu comarcal i la UAB durant el mes d’octubre. «La voluntat és potenciar el coneixement de l’obra d’Arbó, tant a nivell educatiu, com de recerca, com pel públic en general», assenyala Montse Matamoros, directora de l’Arxiu comarcal del Montsià.
La producció literària d’Arbó
Durant el congrés es posarà en relleu l’obra de l’escriptor ebrenc, qui va cultivar una extensa producció literària amb publicacions reconegudes com Terres de l’Ebre, premiada amb el premi Fastenrath al 1935, Sobre las piedras grises, reconeguda amb un premi Nadal el 1948 o Tino Costa, que va ser adaptada a la televisió.