<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Recuperar un element de la cultura festiva local de Torredembarra

Reportatge. El Ball de Malcasats de Torredembarra recupera una tradició festiva del municipi i actuarà a la Festa Major de Santa Rosalia els dies 1 i 2 de setembre

28 agosto 2022 11:20 | Actualizado a 28 agosto 2022 11:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Torredembarra està de celebració. Una nova edició de la Festa Major de Santa Rosalia es va posar en marxa divendres. El municipi ha pogut recuperar la normalitat en la programació festiva després de dos anys de restriccions per la pandèmia. Es tracta, per tant, d’una data assenyalada i especial per tots els torrencs.

Per a les entitats culturals és el moment de tornar a fer allò que més gaudeixen i que tant fa gaudir al municipi. La feina d’aquestes associacions, sempre desinteressada, ha estat profundament afectada per la pandèmia. Aquest període, no obstant, ha passat, i la cultura popular ha vist com 2022 ha estat l’any on ha recuperat la seva esplendor.

Aquesta edició de Santa Rosalia presenta el resorgiment del Ball de Malcasats a Torredembarra. Es tracta d’un ball parlat, una representació de teatre de carrer. Està formada per quatre parelles que representen la societat històrica torrenca: pescadors, obrers de fàbrica, artesans i indians. Aquestes parelles discuteixen mentre repassen l’actualitat torrenca, catalana i espanyola del darrer any. Els diàlegs inclouen crítica social sobre les qüestions d’actualitat. Al final de l’actuació intervenen tres personatges més: el capellà, el cap de la Policia Local i l’alcalde. Aquests posen ordre entre les parelles al temps que comenten, també, l’actualitat.

Origen històric

El Ball de Malcasats –present a altres localitats, com El Vendrell– no és nou a Torredembarra. La història municipal mostra que al segle XIX ja s’intepretava. El que ha fet l’entitat actual, per tant, és recuperar aquest element de la tradició torrenca. La iniciativa va sorgir a principis de l’any 2020, quan diversos habitants del municipi –principalment membres d’altres entitats culturals i festives– van prendre la decisió d’incorporar aquest nou ball a la tradició festiva torrenca.

L’inici va ser complicat, ja que la pandèmia va trastocar tots els plans de l’entitat. Les reunions fundacionals es van dur a terme poques setmanes abans de l’esclat del virus i les mesures de contenció. La situació pandèmica va impedir la realització de qualsevol activitat l’any 2020.

L’estrena

L’estrena del ball es va produir, per tant, a la Festa Major de Santa Rosalia de 2021. El format, no obstant, estava adaptat a l’emergència sanitària. Així, l’entitat va interpretar el ball en un escenari, amb el públic assegut i amb distàncies de seguretat.

La manca de finançament en aquest inici, a més, va obligar als integrants a actuar sense vestuari, vestits de negre. Aquesta situació ha provocat que, segons el president de l’entitat, Gerard Recasens, «ens sentim encara com si acabéssim de començar, tot i portar dos anys d’existència».

Tornada a la normalitat

Aquesta posada en marxa definitiva està arribant l’any 2022. A través de donacions d’habitants de Torredembarra i d’una subvenció municipal, l’entitat ha pogut adquirir vestits per les seves actuacions.

En el marc de la Festa Major de de Santa Rosalia, el Ball de Malcasats s’interpretarà per primera vegada amb el format pel qual està ideat: a peu de carrer, amb el públic dempeus. Tal com explica Recasens, «l’actuació va agradar molt al municipi, i ja estan esperant veure’ns aquest any».

Es faran cinc actuacions al llarg de les festes. El dia 1 de setembre, el Ball de Malcasats actuarà a les 19:00h a la plaça del Castell, a les 20:30h, als jardins de la cafeteria Sal i Sucre; i a les 21:30h, al carrer Ample. El dia 2 de setembre estaran a la plaça de la Vila a les 21:00h i a les 21:45, al carrer Joan Güell.

L’objectiu actual de l’entitat és consolidar els membres i l’actuació a Santa Rosalia. Al llarg de l’any, es recopilen notícies de cara a l’elaboració d’un guió que, un cop rematat, es comença a assajar a l’agost. L’entitat espera, en un futur, poder organitzar actes socials més enllà de l’actuació festiva, on puguin incorporar-se més persones.

Comentarios
Multimedia Diari